Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στο ισραηλινό ρωσόφωνο «Channel 9», απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικό με το αν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα επιχειρούσαν εναντίον ιρανικών στόχων στο Ιράκ εάν απαιτείτο, είπε «Επιχειρούμε – όχι μόνο εάν χρειάζεται, επιχειρούμε σε πολλές περιοχές εναντίον ενός Κράτους που θέλει να μας εξολοθρεύσει. Φυσικά έχω δώσει το ελεύθερο στους αξιωματικούς και την οδηγία να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να ματαιώσουν τα σχέδια του Ιράν».

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια σειρά επιθέσεων σε ιρακινό έδαφος σε αποθήκες πυρομαχικών αλλά και σε βάσεις που ανήκουν στην οργάνωση «Χασντ ας Σαάμπι» όπως ονομάζεται η συμμαχία «Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης». Η οργάνωση είχε κατηγορήσει για τις επιθέσεις το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν είχε λάβει ανοιχτά την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ιράκ, Φαλίχ αλ Φαγιάντ δήλωσε ότι η Βαγδάτη δεν θα πάρει θέση στη διαμάχη του Ιράν με άλλες χώρες και δεν θα «σπρωχτεί» σε κανένα πόλεμο, ενώ είχε υπογραμμίσει παράλληλα ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν πίσω από τις επιθέσεις.

Μετά και από τη συνέντευξη του Νετανιάχου, Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως έγραψε η «New York Times» επιβεβαίωσαν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την «Jerusalem Post» οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, έφτασαν στο Ιράκ το 2016, με σκοπό να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, χρηματοδοτούμενες και εξοπλιζόμενες απευθείας από το ιρανικό κράτος. Η στρατιωτική οργάνωση όπως μεταδίδει το «Reuters» συνεργάζεται με τον ιρακινό και αμερικανικό στρατό, ακόμα και φιλοξενώντας στις βάσεις του τις αμερικανικές δυνάμεις.