Το Ισραήλ στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Η πρόθεση του Δικαστηρίου της Χάγης να εξετάσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του Ισραήλ, δια στόματος Μπίμπι Νετανιάχου.
Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει αρκετά στοιχεία στα χέρια της, ώστε να ξεκινήσει πλήρη έρευνα για να εξεταστούν τα Εγκλήματα Πολέμου που έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται αυτή τη στιγμή, σε Παλαιστινιακά Εδάφη, και ειδικότερα στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.
Άν και το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου και δεν το αναγνωρίζει, η αντίδραση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, ήταν άμεση, αφού η κα Μπενσούντα διευκρίνησε ότι ήδη ζήτησε γνωμάτευση ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιές περιοχές μπορεί να απλωθεί η έρευνα – και γι’ αυτό έκανε λόγο μόνον για Πσλαιστινιακά εδάφη. Ο Μπίμπι Νετανιάχου κατηγόρησε την Φατού Μπενσούντα ότι «μετέτρεψε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε εργαλείο πολιτικό, με στόχο την απονομιμοποίηση του Κράτους του Ισραήλ».
Η Παλαιστινιακή κοινότητα και η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτησαν την απόφαση.
Ωστόσο, η κα Μπενσούντα έχει αποπειραθεί κάτι αντίστοιχο και με τις ΗΠΑ και τα εγκλήματα πολέμου που έχει αυτή διαπράξει σε κεντροασιατικές χώρες, για να εισπράξει την βίαιη αντίδραση της αμερικάνικης διπλωματίας, που ακύρωσε κάθε προσπάθεια απόδωσης δικαιοσύνης, παίρνοντας μέτρα και κατά της δικαστού. Mάλισταμ είχε δηλωθεί από αμερικανικής πλευράς σαφώς ότι «εάν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίσει τη δίωξή μας, ή τη δίωξη του Ισραήλ ή άλλων συμμάχων των ΗΠΑ», αυτές «είναι έτοιμες να επιβάλλουν άμεσα οικονομικές κυρώσεις και να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες στα μέλη του δικαστηρίου, αν προχωρήσουν [και υποβάλλουν κατηγορητήριο] εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ […] Θα απαγορεύσουμε στους δικαστές και τους εισαγγελείς να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα κεφάλαιά τους που βρίσκονται στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα τους διώξουμε με τον Αμερικάνικο Νόμο […] Το ίδιο θα κάνουμε και για κάθε εταιρεία ή κράτος που θα βοηθήσει μιαν τέτοια έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου εις βάρος Αμερικάνων».-