«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε για τα βασικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα. Για να μη ξαναφήσουμε ποτέ ξανά τις παθογένειες που μας οδήγησαν ως εδώ να μας ξαναοδηγήσουν σε παρόμοιες περιπέτειες».

«Τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί. Και σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια» όπως είπε.

Τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια

Σημείωσε δε, ότι ήδη, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια:

Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισ. Ευρώ, που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Και τρίτον, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατ. ευρώ, για το 2018 και άλλα τόσα το 2019 και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.

Μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν ανακοινώσεις επενδύσεων που ξεπερνούν τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί από το 2010 έως το 2015, είπε.

Κάνοντας τον απολογισμό των αναπτυξιακών συνεδρίων, είπε ότι είναι θετικός και σημείωσε ότι όλα τα συνέδρια κατέδειξαν την διάθεση της κοινωνίας για διάλογο και όχι «άγονη αντιπαράθεση και καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων».

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, από τα πρώτα συνέδρια και συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε το 2ο στην Στερεά Ελλάδα, ζήτησε από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες και «υπήρξαν τότε πολύ σοβαρές αντιδράσεις από τους ίδιους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και από παραγωγικούς φορείς, ανεξαρτήτως που ανήκαν», κάτι που σημαίνει ότι «πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους, καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο από ότι οι κομματικές ηγεσίες».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, συμπλήρωσε ότι «βάζουμε τη λέξη δίκαιη» ανεξάρτητα από την καταγωγή και την οικονομική κατάσταση του καθενός και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να διαφωνούμε για πράγματα εμφανή «που μπορεί να δώσουν τη στοιχειώδη αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό, γιατί χάρη στις δικές του θυσίες βρισκόμαστε σ' αυτή τη θέση».

«Ενισχύονται συνεχώς οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς» και οι «όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια», ωστόσο, τόνισε, «ο δικός μας στόχος, είναι η αναστροφή της κρίσης να μην αφορά μόνο τους δείκτες και τους αριθμούς, αλλά να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αισθητή στην κοινωνία. Με την μείωση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. Με την δημιουργία νέας προοπτικής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με την ριζική ανασυγκρότηση και βελτίωση του κοινωνικού κράτους».

«Αυτό είναι το στοίχημα» για την κυβέρνηση, γιατί «δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά πρωτίστως να ευημερούν οι άνθρωποι».