Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες».

Υπογράμμισε πως είναι «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» .

Τόνισε ακόμη ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας.»

« Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», υπογράμμισε.

Οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και η προσπάθεια να επιτευχθεί η στήριξη του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων φαίνεται ότι αναγκάζουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σε υποχωρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αφαίρεση του ιδιωνύμου για όποιον συμμετέχει σε «απαγορευμένη» κινητοποίηση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:

– Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».

– Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

– Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.

– Τέλος, αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο νομοσχέδιο παραμένει ο ρόλος του «οργανωτή» που αναλαμβάνει και αστικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων, η υποχρέωση για τη λήψη άδειας από τις αστυνομικές αρχές για οποιαδήποτε κινητοποίηση, αλλά και οι ασάφειες υπό τις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει πλέον, από τον αρμόδιο δικαστικό, την απαγόρευση μιας κινητοποίησης.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται η «Διεύθυνση Πρόληψης Βίας» στην ΕΛ.ΑΣ, ένα τμήμα που μεταξύ άλλων (ενδοοικογενειακή, έμφυλη βία κλπ) θα ασχολείται και με το «πρόβλημα» της «ριζοσπαστικοποίησης».