Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε για τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει εδώ και κάποιες εβδομάδες η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού όπως οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, η αναστολή συμβάσεων και οι σημαντικές μειώσεις μισθών, επισημαίνοντας πως τα τεράστια εργασιακά προβλήματα δεν απασχολούν τους κυβερνώντες.

«Ήδη έχουμε πάνω από 115 χιλιάδες απολύσεις, έχουμε σοβαρά προβλήματα με απλήρωτη εργασία, με καθυστέρηση δεδουλευμένων, με αναστολή συμβάσεων, με μειώσεις μισθών στο 50% και άνω σε ορισμένες περιπτώσεις, με εντατικοποίηση της εργασίας, με εκ περιτροπής εργασία, δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις οι οποίες στην ουσία και με βάση καταγγελίες που έχουμε ως κόμμα, αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων, πρόκειται για αναγκαστικές παραιτήσεις με αφορμή την πανδημία, χωρίς να έχει σχέση με κάποια πραγματικότητα ή με κάποιο υπαρκτό πρόβλημα. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, όμως η εικόνα δυστυχώς είναι αυτή.

Άρα αυτός ο κόσμος θέλει να προστατευτεί και δεν προστατεύεται με τα 800 ευρώ για 45 ημέρες. Δεν προστατεύεται με το να μένουν πάνω στο τραπέζι και να ισχύουν απόλυτα όλοι οι μνημονιακοί, αντεργατικοί νόμοι. Δεν προστατεύεται με τις ΠΝΠ, όπου ως ένα βαθμό προστατεύονται μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι λίγοι δηλαδή αυτού του τόπου και τελικά το λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είτε είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες με μπλοκάκι είτε είναι αγρότες».

«Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν»

Ερωτηθείς για το αν τα έκτακτα μέτρα όπως τα παραπάνω θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα, ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε πως με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, όλα τα έκτακτα αντιλαϊκά μέτρα απέκτησαν μόνιμο χαρακτήρα με διάφορες υπαρκτές κι ανύπαρκτες δικαιολογίες και αιτιολογίες. Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν εδώ και μήνες πρόταση και απαίτηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

«Αυτή ακριβώς είναι η ανησυχία μας και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι και η βεβαιότητά μας. Και αυτή η βεβαιότητα, η μεγάλη ανησυχία για το ότι αυτά τα μέτρα έρχονται τελικά για να μείνουν, εδράζεται και στην πείρα του παρελθόντος. Δεν υπάρχει μέτρο που να πάρθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες και να μην έμεινε, με διάφορες υπαρκτές κι ανύπαρκτες δικαιολογίες και αιτιολογίες, στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτες, που να μην έχει μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην έχει κατοχυρωθεί στην πράξη. Και αυτό είναι που λέμε καθαρά από τώρα. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλοί, δεν πρέπει να κλείσουν τα στόματα, πρέπει να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα.

Άλλωστε, βλέπουμε ότι αυτά τα μέτρα που παίρνονται -υποτίθεται προσωρινά- να είναι σε βασικές στρατηγικές της ίδιας της ΕΕ. Αν κοιτάξετε, τον προηγούμενο χρόνο, πριν την πανδημία, πριν από το Γενάρη του 2020, τον Δεκέμβρη του 2019, όλο το χρόνο, τα μηνιάτικα δελτία του ΣΕΒ, θα δείτε ότι όλα αυτά περί αναστολής συλλογικών συμβάσεων, περί μείωσης προσωπικού, περί οικειοθελών αποχωρήσεων που γίνονται αναγκαστικές παραιτήσεις, περί μειώσεων μισθών και άλλων, επιδομάτων, υπερωριών κλπ, εντατικοποίησης της εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, τηλε-εργασίας, ή μια σειρά ζητήματα που θίγουν τον εργαζόμενο άνθρωπο και τα δικαιώματά του υπάρχουν καταγραμμένα όχι απλώς ως πρόθεση, αλλά ως πρόταση και ως απαίτηση από τον ΣΕΒ να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση».