X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το κράτος αντίπαλος του Μανώλη Κυπραίου στον αγώνα του επί 9 χρόνια για δικαιοσύνη

Την απόφαση του ελληνικού κράτους να ασκήσει έφεση, προστατεύοντας έτσι τα ΜΑΤ που του προκάλεσαν πολύ σοβαρές βλάβες στην Υγεία του σχολιάζει με δήλωσή του στο TPP ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος που είχε χάσει μερικώς την ακοή του όταν μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης έσκασε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό του στις διαδηλώσεις του 2011 στο Σύνταγμα. Μετά από δύο χειρουργεία και αμέτρητες θεραπείες ώστε να αποκατασταθεί μερικώς η υγεία του, χρειάστηκαν να περάσουν εννέα χρόνια ώστε τον Μάιο, να δικαιωθεί, ωστόσο πριν λίγες μέρες το Δημόσιο αποφάσισε να ασκήσει έφεση. Σοβαρή ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζεται η πρόσβαση του Μανώλη Κυπραίου σε αποτελεσματική επανόρθωση.
Ï äçìïóéïãñÜöïò Ìáíþëçò Êõðñáßïò (Ä) óçêþíåé øçëÜ ôï ÷Ýñé ôïõ ìðñïóôÜ áðü ðáíü ðïõ ãñÜöåé: Ç äéêáéïóýíç ðñÝðåé íá åßíáé ôõöëÞ. Ç äçìïóéïãñáößá ðñÝðåé íá åßíáé êùöÞ; ðáñáäßäïõìå óôïí Õðïõñãü Äçìüóéáò ÔÜîçò 16.000 õðïãñáöÝò êáëþíôáò ôïí íá áðïäþóåé äéêáéïóýíç ãéá ôï óïâáñü ôñáõìáôéóìü ôïõ Ìáíþëç Êõðñáßïõ áðü áóôõíïìéêü " óå åêäÞëùóç ðïõ äéïñãÜíùóå ç ÄéåèíÞò Áìíçóôßá êáôÜ ôçò áóôõíïìéêÞò âßáò óôï óôáèìü ôïõ ìåôñü óôçí Êáôå÷Üêç, ÐáñáóêåõÞ 30 Íïåìâñßïõ 2012. Ç ÄéåèíÞò Áìíçóôßá ðáñÝäùóå óôïí Õðïõñãü Ðñïóôáóßáò ôïõ Ðïëßôç Íßêï ÄÝíäéá 10.000 õðïãñáöÝò ãéá ôçí õðüèåóç ôïõ Ìáíþëç Êõðñáßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ
|

Σε δήλωσή του στο ThePressProject, ο Μανώλης Κυπραίος σχολιάζει την προσφυγή του ελληνικού κράτους εναντίον του αλλά και την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας λέγοντας:

«Η κορυφαία – σε παγκόσμιο επίπεδο – οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια ακόμη φορά «τραβά το αυτί» στο ελληνικό κράτος, το οποίο κωφεύει επιδεικτικά και αλαζονικά, αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα. εφαρμόζοντας το δικό του κώδικα δικαιοσύνης. Ενας «κώδικας δικαιοσύνης» που αντί να προστατεύει τα θύματα, προστατεύει τους θύτες, ειδικά αν αυτοί είναι εκτελεστικά όργανα του κράτους.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η προσπάθεια προστασίας των θυτών σε συνδυασμό με την εκδικητικότητα και την αλαζονεία τους είναι ένα δηλητήριο που στο τέλος θα πιούν αυτοί.

Το μεγαλείο ενός ανθρώπου, μιας κοινωνίας, ενός κράτους, φανερώνεται από τη δύναμη που έχει να ζητήσει «συγνώμη». Λέξη απαγορευμένη, καταραμένη για αυτούς, λέξη ευλογημένη από τις πανανθρώπινες αξίες για εμάς»

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για την είδηση ​​ότι το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου Αθηνών της 15ης Μαΐου 2020, «η οποία απέδωσε ευθύνη στην αστυνομία για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του απένειμε αποζημίωση».

Η Διεθνής Αμνηστία «πιστεύει ότι η πρόσφατη προσφυγή εμποδίζει την πρόσβαση του Μανώλη Κυπρέου σε αποτελεσματική επανόρθωση και επιθυμεί να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα θύματα κακομεταχείρισης και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα σε επανορθώσεις, όπως αποκατάσταση, οικονομική αποζημίωση, αποκατάσταση φήμης, δίκαιη ικανοποίηση και εγγυήσεις μη επανάληψης. Τα θύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με σεβασμό. Η αποκατάσταση πρέπει να είναι προσιτή σε όλα τα θύματα χωρίς διάκριση και να λαμβάνει υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των θυμάτων».

Ο δημοσιογράφος έμεινε ανάπηρος το 2011 κατά τη διάρκεια  πορείας διαμαρτυρίας όταν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης έσκασε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό του. Χρειάστηκε να μπει δύο φορές στο χειρουργείο και να κάνει αμέτρητες θεραπείες ώστε η υγεία του έστω και μερικώς να αποκατασταθεί.

Όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στις αρχές που διερεύνησαν την υπόθεση της άγριας επίθεσης την οποία είχε υποστεί σε στοά στην οδό Φιλελλήνων, δέχθηκε από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου χειροβομβίδα κρότου-λάμψης από άνδρα των ΜΑΤ ο οποίος φαίνεται -σύμφωνα πάντα με το θύμα- να έλαβε σχετική εντολή από τον επικεφαλής της διμοιρίας του. Ανέφερε ότι πριν δεχθεί την επίθεση, έδειξε στον αρχηγό της διμοιρίας, όπως όφειλε, τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και τον ενημέρωσε ότι κάλυπτε ειδησεογραφικά το γεγονός.

Για την περίπτωση του Κυπραίου έχει χρειαστεί να παρέμβει από νωρίς η Διεθνής Αμνηστία, διοργανώνοντας διεθνή καμπάνια, και χιλιάδες πολίτες έχουν κινητοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 600.000 μέλη σε 141 χώρες, στήριξε απόλυτα την αγωγή που κατέθεσε ο ρεπόρτερ, τονίζοντας πως «οι ενέργειες των αρχών ασφάλειας πέρα από κάθε αμφισβήτηση συνεπάγονται ευθύνη της κυβέρνησης και αυτή η νομική διεκδίκηση αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να εκπληρωθεί η υποχρέωση προς τον Μανώλη Κυπραίο».

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.

Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την αντίθετη πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου, η υπόθεση επέστρεψε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Μάιο ο ρεπόρτερ δικαιώθηκε.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις