Απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα και τη ρευστότητα για χάι-τεκ έρευνα στο Ισραήλ η Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες, εν μέσω κρίσης, απειλούν να διακόψουν τα κονδύλια προς το Τελ Αβίβ για έρευνα, επικαλούμενες, το συνεχιζόμενο εποικιστικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ένταση θα μπορούσε να βλάψει την έρευνα, αλλά και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ζεέβ Έλκιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς. 

 

Λάθος της Ευρώπης

«Είμαστε το έθνος των start-up. Θα ήταν λάθος για την Ευρώπη να χάσει τους δεσμούς με το Ισραήλ», τόνισε ο Έλκιν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε το Ισραήλ, σημείωσε ότι η Ε.Ε. ήθελε να συνεργαστεί στενά με τη χώρα και την αναδυόμενη χάι-τεκ οικονομία της, όμως όλες οι προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές έχουν αποτύχει.
 
Παρά τις στενές διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του παραμένει η Ε.Ε. Καθώς όμως συνεχίζεται η κρίση στην Ευρωζώνη, τον Ιούλιο οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διακόψουν μέρος της οικονομικής τους βοήθειας, αρχίζοντας από το 2014, με την μη χρηματοδότηση ισραηλινών εταιρικών οργανισμών που λειτουργούν στη Δυτική Όχθη.