Με το χρονικά περιθώρια για το Brexit να στενεύει (29 Μαρτίου) και την βρετανική αντιπολίτευση να μην έχει εγκρίνει ακόμα τη συμφωνία ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  εξαπέλυσε ευθύτατη επίθεση σε όσους δεν συναινούν, διερωτώμενος «πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια».


Παράλληλα, ο Τουσκ ήταν ξεκάθαρος για το ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση πάνω στη συμφωνία προκειμένου να συναινέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, εκπρόσωπος της Μέι κάλεσε τους εκπροσώπους της ΕΕ να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, ενώ αναφερόμενος στον Τουσκ ανέφερε ότι «τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η επικεφαλής της ομάδας των Συντηρητικών στην Βουλή των Κοινοτήτων, Αντρέα Λίντσομ ,δήλωσε στο BBC ότι ο Ντ. Τούσκ «δεν έχει τρόπους» και θα πρέπει να απολογηθεί για τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτα και μοχθηρά».

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), επιτέθηκε στον Τουσκ με βαρείς χαρακτηρισμούς. Ο εκπρόσωπος τους, Σάμι Γουίλσον, ανέφερε πως ο «διαβολικός ευρω – μανιακός» Τουσκ προσπαθεί να αλλάξει με πίεση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο οποίο αποφασίστηκε η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αυτός ο διαβολικός ευρω – μανιακός δίνει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο δεμένο με την γραφειοκρατία και τις αλυσίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο Τουσκ και αυτοί οι αγνώμονες διαπραγματευτές της ΕΕ που έχουν ανάψει τη σπίθα του φόβου, προσπαθώντας να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Επιμένει σε άρνηση για τα «σκληρά σύνορα» η Μέι

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Μέι δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit που δεν δίνουν εγγυήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απορρίψει την εφαρμογή τεχνολογίας που θα διαταράξει τις κοινότητες που βρίσκονται στα σύνορα.

Τόνισε ότι οι βουλευτές της θέλουν να δουν αλλαγές στο ζήτημα του backstop, δηλαδή του μηχανισμού ασφαλείας για την αποτροπή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (χώρα της ΕΕ) – Β. Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit στη Βουλή. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι εκφράζονται ανησυχίες μπροστά στο ενδεχόμενο να αλλάξει η συμφωνία.

Παράλληλα, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στα σχέδια ορισμένων βουλευτών να αντικαταστήσουν το backstop τονίζοντας ότι τα «χαλαρά σύνορα» έχουν αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η ειρήνη και η ανάπτυξη στη Βόρεια Ιρλανδία. «Δεν θα κάνω τίποτα για να θέσω σε κίνδυνο αυτή την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές συμφωνίες, αυτές θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην επηρεάζουν τις ειδικές συνθήκες στη Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέι και επανέλαβε ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ τη δημιουργία «σκληρών συνόρων».