Στη Βουλγαρία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για να μετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός μετείχε ως παρατηρητής στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως, την Πέμπτη το επίκεντρο βρίσκεται στη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Κατά την υποδοχή του από τον επικεφαλής του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ, ο Α. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γενικά: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», με εκείνον να απαντά σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες».

Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε απ' τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, έδωσε πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση σε αυτή τη συνάντηση. «Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του κ. Ζάεφ θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα, λέγοντας πως η Ελλάδα «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα. Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, με δεδομένες τις ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αβεβαιότητες».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους.