Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Omniatv, την ευθύνη για τη διακοπή μετάδοσης των δύο εκπομπών ανέλαβε ο νέος προϊστάμενος της ΕΡΤ Χανίων, Γιάννης Κτιστάκης. Σημειώνεται πως αυτή ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προχώρησε η νέα διοίκηση, ενώ από τους συντελεστές τονίζεται πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, παρά μόνο κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συντελεστών για τη διακοπή των εκπομπών τους, ενημερώθηκαν πως διακόπτονται οι εκπομπές «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες» που μεταδιδόταν από τον Ιούνιο του 2016, «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν», «Κρήτη-Ιστορία-Παράδοση», καθώς και η εκπομπή των ακροατριών, Κατερίνας Φουράκη και Κωνσταντίνας Γεωργαντά, που ξεκίνησε μόλις στις αρχές Οκτωβρίου.
 
Όπως εξηγούν οι συντελεστές, αυτές είναι «οι εκπομπές που τις δημιουργούν μη-εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεράκι για το ραδιόφωνο. Προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς και χωρίς φυσικά να επιβαρύνουν τα οικονομικά του σταθμού». Σημειώνεται δε, πως ειδικά κατά τη διάρκεια του «μαύρου» στην ΕΡΤ, ήταν οι πολίτες με τις εκπομπές τους που κράτησαν ζωντανό τον σταθμό.
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των παραγωγών των κομμένων εκπομπών, όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό «Αγώνα της Κρήτης»:
 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δεχτήκαμε την Δευτέρα 30-10-2017 από την ΕΡΤ Χανίων (και όχι άμεσα από τον νέο διευθυντή της τον κ. Κτιστάκη), οι εκπομπές «Διαρκείς και Πάγιες Ανάγκες», «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν» καθώς και η εκπομπή των Κωσταντίνας Γεωργαντά και Κατερίνας Φουράκη (Δευτέρα 8-9 το βράδυ) κόβονται μέχρι νεωτέρας.
 
Τι είναι αυτές οι εκπομπές και γιατί χρειάζεται να κοπούν; Είναι εκπομπές που τις δημιουργούν μη-εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεράκι για το ραδιόφωνο. Προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς και χωρίς φυσικά να επιβαρύνουν τα οικονομικά του σταθμού.
 
Τι περιεχόμενο έχουν αυτές οι εκπομπές; Το περιεχόμενό τους ποικίλει. Υπάρχουν κάποιες με πολιτικό κι άλλες με πολιτιστικό, μουσικό χαρακτήρα ενώ άλλες είναι εκπομπές λόγου και μουσικής. Κάποιες έχουν καλεσμένους από την τοπική κοινωνία και άλλες εμβαθύνουν σε κοινωνικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, αυτές είναι εκπομπές που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Χανίων εμπλουτίζοντας  το δημοσιογραφικό πρόγραμμα της πρωινής ζώνης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και δίνοντας ένα βήμα σε όσους και όσες δεν ακούγονται τα πρωινά.
 
Οι εκπομπές αυτές είναι μια προσφορά της κοινωνίας στην κοινωνία και έτσι αποτελούν ένα έμπρακτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση αφουγκράζεται το σύνολο των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει.
 
Ως παραγωγοί προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο κόβονται αυτές οι εκπομπές. Ποιο είναι το επιχείρημα για μια εκ των άνω τελεσίδικη και εντελώς ουρανοκατέβατη απόφαση για εκπομπές που, ούτως ή άλλως,  λάμβαναν χώρα και νωρίτερα (πριν το μαύρο της ΕΡΤ) υπό το καθεστώς του θεσμού «Κάνε την εκπομπή σου» αλλά και κατά την διάρκεια του μαύρου για να κρατήσουν ανοιχτές τις διόδους πληροφόρησης και ψυχαγωγίας μεταξύ του δημόσιου ραδιοφώνου και της κοινωνίας;
 
Ποιο είναι το επιχείρημα με το οποίο στους περιφερειακούς σταθμούς κόβονται εκπομπές που πρόσθεταν ζωντάνια με την ποιότητά τους σε μια νεκρή απογευματινή ή Σαββατοκύριακου ζώνη; Οι περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να αναμεταδίδουν συνεχώς το Αθηναϊκό πρόγραμμα; Δεν θα πρέπει να έχουν και τη δική τους φωνή, να δίνουν το δικό τους στίγμα;
 
Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού του χρόνου που έχουμε απλόχερα προσφέρει, θεωρούμε πως μας οφείλεται μια απάντηση από τον νέο διευθυντή της ΕΡΤ Χανίων (που διαδέχτηκε την κ. Σοφία Θεοδωράκη) καθώς και από τον νέο περιφερειάρχη των σταθμών κ. Μιχάλη Μεσσήνη σχετικά με το λόγο διακοπής των εκπομπών αλλά και όσον αφορά την απότομη και άμεσα εφαρμοζόμενη αυτή διακοπή δίχως να υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για οποιονδήποτε αντίλογο.
 
Η ομόφωνη άποψή μας είναι ότι τέτοιες διαδικασίες δεν συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα του Ραδιοφώνου και με το ήθος, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια με τα οποία τόσο καιρό κάναμε και προσφέραμε τις εκπομπές.

 

«Κάνε την Εκπομπή σου»;

 
Όπως είναι γνωστό, τόσο στην ΕΡΤ προ «μαύρου» και ΝΕΡΙΤ, όσο και μετά, μετέδιδε εκπομπές αλληλέγγυων και ακροατών στο πλαίσιο του «Κάνε την Εκπομπή σου» και του περιβόητου «ανοίγματος» της ΕΡΤ στην κοινωνία.
 
Μοιραία, η ανακοίνωση του κοψίματος των παραπάνω εκπομπών ξάφνιασε παραγωγούς και ακροατές, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό. Η ΕΡΤ Χανίων επικαλείται ένα νομικό κενό για την μετάδοση των εκπομπών, παρότι τα προηγούμενα χρόνια αυτές μεταδίδονταν κανονικά.
 
Εξόχως αποκαλυπτικό για το τι συνέβη με το κόψιμο των εκπομπών, είναι το κείμενο που δημοσίευσε στο facebook την περασμένη Δευτέρα ο Παναγιώτης Κούστας που έκανε την εκπομπή «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες». Στο χρονικό που καταγράφει ο αλληλέγγυος, περιγράφει πως ενημερώθηκε για το κόψιμο της εκπομπής από τον ηχολήπτη της βάρδιας, τον άκομψο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η διοίκηση το ζήτημά του, καθώς και την άρνηση να γίνει διαβούλευση για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Ο ίδιος πάντως, παρά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει πως του μεταφέρθηκε πως υπάρχει διάθεση από την ΕΡΤ για να συνεχιστεί η μετάδοση των εκπομπών αλληλέγγυων και ακροατών, καθώς «η ΕΡΤ θέλει τις εκπομπές και πιέζει την Νομική Υπηρεσία να γνωμοδοτήσει γρήγορα».
 
Διαβάστε το κείμενο που δημοσίευσε ο Π. Κούστας:
 

Οι Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες δεν μεταδίδονται σήμερα από την ΕΡΤ Χανίων μετά από προφορική εντολή του Γιάννη Κτιστάκη, νέου προϊστάμενου της ΕΡΤ Χανίων και παρά το γεγονός ότι το ηχητικό αρχείο έχει αποσταλεί από τις δύο μ,μ. Η εντολή μού ανακοινώθηκε από τον ηχολήπτη της βάρδιας Vaios Chimonas τηλεφωνικά αντί του αρμόδιου, γιατί ο Γιάννης Κτιστάκης δεν είχε το τηλέφωνο μου (αν και μάλλον το έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα). Το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει το τηλέφωνό μου από τον Βάιο είναι προφανώς δείγμα της αγωγής που έλαβε από το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον ο συγκεκριμένος άνθρωπος.
 
Προφανώς δεν ισχύει το ίδιο για μένα, κι έτσι φυσικά τον κάλεσα στο τηλέφωνο της ΕΡΤ Χανίων για να μου εξηγήσει τους λόγους διακοπής της εκπομπής. Δεν μπορώ να πω ότι έγινα σοφότερος απο την μεταξύ μας επικοινωνία, αλλα αυτά που μπορώ να μεταφέρω με ασφάλεια είναι: α) η προφορική εντολή ειναι δικη του, αλλα η απόφαση τού μεταφέρθηκε από τον δικό του προϊστάμενο ως απόφαση της διοίκησης και ο ίδιος δεν μπορεί να κανει κάτι επ' αυτού, β) αναγνωρίζει το άκομψο στον τρόπο της διακοπής αλλα και επ' αυτου δεν μπορεί να κάνει κάτι, αφού ήταν ευθύνη της Sofia Theodoraki να ενημερώσει τις εκπομπές για την απόφαση της διακοπής που έλαβε όταν ανέβηκε στην Αθήνα.
 
Όπως ήταν λογικό, στη συνέχεια τηλεφώνησα στον Μιχάλη Μεσσήνη, πρώην συναγωνιστή και νυν υποδιευθυντή περιφερειακών σταθμών. Και από αυτή τη συνομιλία δεν έγινα κατά πολύ σοφότερος, αλλά μπορώ με ασφάλεια να μεταφέρω ότι κατά τον Μ.Μ. το πρόβλημα είναι νομικής υφής και σχετίζεται με την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την νομιμότητα ή μη της ύπαρξης των συγκεκριμένων εκπομπών στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Έτσι λοιπόν, διακόπτονται οι μεταδόσεις τους έως να αποφανθεί η εν λόγω υπηρεσία.
 
Στο ερώτημα γιατί δεν παραμένουν έως να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία δεν είχε να προσφέρει καμία ικανοποιητική απάντηση. Ούτε επίσης στο ερώτημα πως θα αποζημιωθούμε ηθικά οι άνθρωποι που κάναμε αυτές τις εκπομπές, αφού δεν μας επιτρέπουν να αποχαιρετήσουμε τους ακροατές μας, δεσμεύτηκε σε κάτι. Ούτε καν να μας φέρει ως καλεσμένους σε εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος ή ενός πανελλαδικού δικτύου των Περιφερειακών για να εξηγήσουμε την θέση μας. Περιέργως, ενδιαφέρθηκε όμως να μάθει το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με το ζήτημα και ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ελπίζει να έχει γίνει η σχετική γνωμοδότηση.
 
Τέλος, στην ερώτηση πώς ακριβώς θα φτιαχτεί αυτό το πλαίσιο χωρίς καμιά συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, δηλαδή των προσώπων που ήδη παράγουν εκπομπές με αυτό τον τρόπο, δεν αρνήθηκε μια πιθανή συμμετοχή μας στη “διαβούλευση”, αλλά ούτε και θέλησε να την προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα.
 
Το τηλεφωνικό μπαράζ για σήμερα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση με τον Γιώργο Πίκουλα, του οποίου αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει ο τίτλος της θέσης που κατέχει εντός της ΕΡΤ Α.Ε. Από αυτήν την συνομιλία αποκόμισα τις πληροφορίες: α) ο Μιχάλης Μεσσήνης έχει ξεκινήσει αυτήν την “εκστρατεία νομιμότητας”, β) η ΕΡΤ θέλει τις εκπομπές ακροατών και πιέζει την Νομική Υπηρεσία να γνωμοδοτήσει γρήγορα.
 
Ενημέρωσα όλους τους συνομιλητές μου ότι θα δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο των συνομιλιών μας, ως όφειλα κι έτσι έχετε μπροστά σας ένα μικρό χρονικό…