Εκτός απροόπτου, εντός της ημέρας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα προταθεί και επισήμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Από το Βερολίνο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκτόξευσε σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που δεν θέλει να δει τον Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν.
 
«Δεν έχω ακόμα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν. Αν επικρατήσει η κοινή λογική, αυτό θα συμβεί ως το τέλος της εβδομάδας. Φαίνεται όμως πως η κοινή λογική είναι άνισα κατανεμημένη… Άρα πρέπει κανείς να περιμένει», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει τη υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επαναλαμβάνοντας ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να στηρίξει «ύπουλες» αλλαγές της ευρωπαϊκής συνθήκης. Εκτίμησε πάντως, πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία.


Οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο BBC, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του κατά της υποψηφιότητας Γιουνκέρ και στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Ο Κάμερον, εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στη στάση του, προκειμένου να δείξει στους Βρετανούς, ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος υπήρξε πάντοτε εχθρικός απέναντι στο καθεστώς των εξαιρέσεων που απαιτούσαν οι Βρετανοί, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να καταγράψει μία νίκη εναντίον τους. Στα 59 του χρόνια, ο παραδοσιακός Ευρωπαίος φεντεραλιστής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, είναι βέβαιος για τον ορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Παρά τις οξείες επικρίσεις του Κάμερον για το «σφάλμα» που έχει διαπραχθεί από τους ομολόγους του, πολλοί από τους 27 ηγέτες του έτειναν χθες το χέρι.

«Οφείλουμε να βρούμε ευρύ πεδίο συμφωνίας για το περιεχόμενο» της ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ η οποία εκτίμησε πως μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τη Βρετανία.

Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα αναζητήσει ένα συμβιβασμό με τον Κάμερον, που σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της προεδρίας της Κομισιόν σε ψηφοφορία.


Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των 27 πρέπει να ορίσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ένα πρόγραμμα «οικονομικής φιλελευθεροποίησης» που θα προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις.

Για τους πιστούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας το διακύβευμα είναι να μην χάσουν τον Βρετανό σύμμαχό τους απέναντι στην επίθεση της ευρωπαϊκής αριστεράς που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που τους προσφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως αναφέρεται σε ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
 
Η απόφαση αυτή της Συνόδου, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο.

Οι σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για να στηριχθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη.

Η Αγγελα Μέρκελ, ως τοποτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόβαλε την άρνησή της στη μεταβολή του συμφώνου σταθερότητας , «το οποίο ορίζει σαφείς κανόνες και προσφέρει πολλές δυνατότητες ευελιξίας».

Κατά συνέπεια, οι 28 θα πρέπει να αρκεσθούν σε μία διατύπωση a minima, σύμφωνα του είδους «πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρονται από το σημερινό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, για την εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την αναγκαία στήριξη της ανάπτυξης».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραστούν σήμερα το πρωί στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με την Ουκρανία και ανάλογων συμφωνιών με τον Μόλδοβα και τη Γεωργία.