Συνεδριάζει από τη Δευτέρα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου στο τραπέζι θα συζητηθούν τα θέματα της ολοκλήρωσης του μνημονίου από την Ελλάδα, αλλά και οι προτεραιότητες της νέας αυστριακής προεδρίας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Επιπλέον, πρόκειται να συζητηθεί και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Την Τρίτη, στην ολομέλεια του Στρασβούργου, ο αυστριακός καγκελάριος θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τις προτεραιότητες της προεδρίας του και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Την Τετάρτη θα συζητηθεί ενώπιον του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου της Ελλάδας

 
«Με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη για την Ευρώπη και για μας είναι πολύ σημαντική η στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είχε δηλώσει ο Σ. Κουρτς.

Η Αυστρία φαίνεται να στοχεύει στην περεταίρω εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά και γενικότερα στην υλοποίηση μίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής γραμμής λόγω των της κρίσης προσφύγων και μεταναστών, η οποία έχει προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

 
«Αναλαμβάνουμε την προεδρία σε καιρούς έντασης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, του Brexit και των διεθνών κρίσεων και είναι η τελευταία πλήρης προεδρία του Συμβουλίου πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Αυστρία θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ» πρόσθεσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε δηλώσει ότι «όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις για τους πολίτες της ΕΕ, διαφορετικά η πολιτική και κοινωνική κρίση θα ενταθεί. Πρέπει να ενισχύσουμε τη Frontex και να επενδύσουμε στην Αφρική γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε σταθερότητα στις χώρες προέλευσης μακροπρόθεσμα».

 
Συγκεκριμένα, οι Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Ευρώπης θα προβεί σε αξιολόγηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ενώ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Επιπλέον, στο στόχαστρο της συνάντησης είναι και η προώθηση της συνεργασίας της υπηρεσίας πληροφοριών Europol με χώρες της Μέσης Ανατολής, και η χορήγηση 500 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, με σκοπό την εκπαίδευση παιδιών που είναι πρόσφυγες, στα πλαίσια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ειδικότερα, η συνεργασία με την εν λόγω υπηρεσία πληροφοριών αφορά διαπραγματεύσεις με οκτώ χώρες της Μ. Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία σχετίζεται με την συνέχιση πληρωμής 5.000 εκπαιδευτικών, οι οποίοι διδάσκουν περίπου 300.000 παιδιά.

 
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι θα αποφασίσουν και τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο αναμένεται να προσφέρει στρατηγική αυτονομία στην ΕΕ. Αναφορικά με τα σύνορα, την Πέμπτη θα τεθούν σε ψηφοφορία νέοι κανόνες χορήγησης βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχουν κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, συνιστούν απειλή για την ασφάλεια ή ενέχουν υψηλό επιδημικό κίνδυνο, δε θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια ταξιδιού.
 
Επιπροσθέτως, στο Κοινοβούλιο θα τεθεί προς διαβούλευση και το γεγονός ότι η παροχή βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα. Η εν λόγω πρόταση φέρεται να στοχεύει στο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η Ουγγαρία, το οποίο προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε ι μετανάστες που δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους έκαναν δεκτούς από την ουγγρική κυβέρνηση. Το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια και θα ψηφισθεί την Πέμπτη.
 
Τέλος, στη συνάντηση θα ψηφιστούν την Τετάρτη νέοι κανόνες για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών στις οδικές μεταφορές, καθώς και έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κράτη – μέλη σχετικά με οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα.