Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Τιμούμε, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας. Το έπος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας μάς θυμίζει τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι αγωνιστές του ʼ21. 
 
Το 1821 οι Έλληνες  ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν  την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία  της Ελλάδας, το δικαίωμά της να ορίζει την τύχη της η ίδια. Οι συμπατριώτες μας έπρεπε να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές και διαφωνίες τους, να συστρατευθούν στον κοινό σκοπό, στο κοινό όραμα για την ανεξαρτησία της Πατρίδας και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Το βασικό δίδαγμα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας ήταν η σημασία της ενότητας, της πίστης, της επιμονής σε έναν καθαρό στρατηγικό στόχο.
 
Επέτειοι όπως η σημερινή ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος. Πέρα όμως, από την ανανέωση της ιστορικής μνήμης, είναι βαθιά η ανάγκη να διακηρύξουμε ακόμα μια φορά την προσήλωσή μας στις αξίες και τα ιδανικά, στις αρχές και τα συλλογικά οράματα που διαχρονικά αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η φετινή επέτειος εορτάζεται σε περιβάλλον διεθνούς ρευστότητας και αβεβαιότητας, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
 
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
 
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία. Η ιστορία μας μέχρι τώρα μας απέδειξε πως  μπροστά στις μεγάλες δοκιμασίες, πάντα κάνουμε συλλογικά την  αναγκαία υπέρβαση. Τότε το ζητούμενο ήταν η απελευθέρωσή μας  από το ζυγό, τον κατακτητή. Σήμερα, είναι  η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που ζούμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας.
 
Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο.
 
Είμαστε βέβαιοι πως όχι μόνο θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο της κρίσης, αλλά στο τέλος του δρόμου, μένοντας ενωμένοι και πάντα με την ίδια πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και της Ισονομίας που πρεσβεύει ο Ελληνισμός, η πατρίδα μας θα βγει νικήτρια από έναν ακόμη δύσκολο αγώνα της σύγχρονης ιστορίας της. Αρκεί να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο. Ο πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με το εθνικό καθήκον αλήθειας και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα θα παραμείνει ελεύθερη από κηδεμονίες. Ενωμένοι και αποφασιστικοί, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας, οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο ανυπέρβλητες αντιξοότητες.
 
Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα μηνυμάτων κορυφαίων πολιτικών αρχηγών (Κάρολος Παπούλιας, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη) για την 25η Μαρτίου από το 2010 και μετά. Δύσκολα διακρίνει κανείς ποιος έχει πει τι και πότε, καθώς η σταθερότητα στις στοχεύσεις και η ομοψυχία του ελληνικού πολιτικού προσωπικού είναι αξιοθαύμαστη. 
 
Μετά από την κοπιώδη εργασία που χρειάστηκε για τη σύνθεση του κειμένου, κοντεύουμε να πιστέψουμε κι εμείς ότι yes, we can. Διατηρούμε, ωστόσο, την ιστορική απορία τι θα γινόταν αν ο λαϊκός παράγοντας που καταπιέζεται σήμερα επεδείκνυε παρόμοια ομοψυχία στόχων και διαμόρφωνε το συλλογικό πολιτικό υποκείμενο εκείνο που θα γινόταν ο φορέας των δικών του επιδιώξεων. Ως τότε, ας χορτάσουμε με τα λόγια…