Ήδη τα νερά του Σηκουάνα έχουν ξεπεράσει τα 6 μέτρα και υπολογίζεται πως σύντομα θα φτάσουν και τα 6,5 κάτι που εκτιμάται πως θα αποβεί καταστροφικό.

Τα δύο διάσημα μουσεία είναι εφοδιασμένα τόσο με αντιπλημμυρικές αντλίες όσο και με πόρτες αδιαπέραστες από νερά, ωστόσο, η άνοδος του Σηκουάνα κατά 5 ολόκληρα μέτρα από το συνηθισμένο επίπεδο καθώς και η υπερχείλισή του σε κάποια σημεία, φαίνεται πως δεν είναι πλέον μέσα στα όρια που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα παραπάνω προληπτικά μέτρα ασφαλείας, κάτι το οποίο ανάγκασε το προσωπικό να μεταφέρει τα πλέον επίφοβα να πληγούν εκθέματα, σε υψηλότερα επίπεδα των κτιρίων.

Χθες, το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του μέτρα έκτακτης ανάγκης. Οι αίθουσές του μουσείου, στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκογκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

Το κράτος γνώριζε πολλούς μήνες πριν


Όπως αποδεικνύεται, οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό για το επερχόμενο φαινόμενο καθώς, ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, το Πολεοδομικό Ιντιτούτο της χώρας (IAU) είχαν πραγματοποιήσει άσκηση που θα οργάνωνε και θα κινητοποιούσε έναν τεράστιο μηχανισμό αντιμετώπισης για τις συνέπειες μιας πλημμύρας που θα μπορούσε να φτάσει το μέγεθος εκείνης του 1910. Τότε, η στάθμη του Σηκουάνα είχε φτάσει στα 8 μέτρα προκαλώντας τη γνωστή «μεγάλη πλημμύρα του Παρισιού» από την οποία, δεν υπήρξαν μεν θάνατοι υπήρξαν ωστόσο εξαιρετικής έκτασης καταστροφές ενώ για την παροχέτευση των υδάτων χρειάστηκαν τουλάχιστον 35 ημέρες.

Eπρόκειτο για την άσκηση Sequena 2016 που διεξήχθη στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 7 έως τις 18 Μαρτίου και στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 1050 άτομα, οι 150 εκ των οποίων αστυνομικοί καθώς και 40 οχήματα-μηχανήματα έκτακτης ανάγκης. 


 

Τουλάχιστον 15 νεκροί από το φαινόμενο 


Οι έξω από τα συνηθισμένα βροχοπτώσεις που πλήττουν ένα τμήμα της κεντρικής Ευρώπης και από τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε νότια Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία και Ολλανδία με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες ανθρώπων να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τραγικός όμως πρωτίστως είναι ο απολογισμός που αφορά τις ανθρώπινες απώλειες από το έντονο καιρικό φαινόμενο, καθώς έγινε αφορμή για να χάσουν συνολικά και μέχρι στιγμής 15 άτομα τη ζωή τους και συγκεκριμένα, 10 στη νότια Γερμανία, δύο στη Γαλλία και τη Ρουμανία και ένα στο Βέλγιο.

Δηλώσεις για την κατάσταση έκανε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως από την κυβέρνηση θα αποδεσμευθούν κονδύλια τα οποία θα διατεθούν στους πληγέντες.