Προσερχόμενη το πρωί της Παρασκευής στις εργασίες της Συνόδου στη Ρίγα, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η συνομιλία το προηγούμενο βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ «ήταν φιλική και εποικοδομητική, όμως είναι σαφές ότι μένει ακόμα δουλειά με τους τρεις θεσμούς, υπάρχουν αρκετά να γίνουν». 

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί, όποτε υπάρχουν ζητήματα και χρειάζεται συνδρομή, να την προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση, όμως η συμφωνία πρέπει να καταρτιστεί με τους τρεις θεσμούς» τόνισε. Προς αυτό, «πρέπει να γίνει πάρα πολύ εντατική δουλειά» κατέληξε η καγκελάριος.

Εντωμεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg, σε ρεπορτάζ του εστιάζει στο ότι δεν αποσαφηνίστηκε χθες αν τελικά θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ωστόσο επισημαίνει την πρόθεση της καγκελαρίου Μέρκελ να απευθύνει διάγγελμα στο γερμανικό κοινό και στα μέλη του κόμματός της στην περίπτωση συμφωνίας.

Ασιοδοξία Τσίπρα

Από την πλευρά της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε αισιόδοξος, προσερχόμενος το πρωί της Παρασκευής στη Σύνοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές όσον αφορά τον ΦΠΑ και τις συντάξεις. Παράλληλα σημείωσε ωστόσο, ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαίου. 

Eurogroup έως αρχές Ιουνίου


Σημειώνεται ότι κατά την άφιξή του στη Ρίγα την Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ ανέφερε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχουν «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα. 
 

«Περνάμε χρήσιμα μηνύματα»


Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της Άνγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά. 

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.