Σε δεινή κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης έπειτα από τα νέα μέτρα lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε περιοχές της χώρας ανάλογα με το υγειονομικό φορτίο. Πολλοί παράγοντες της εστίασης κάνουν λόγο μέχρι και για «ολική εξαφάνιση» του κλάδου, ο οποίος μαζί με τον τουρισμό συμβάλλει στο 35% του ΑΕΠ της χώρας και στο 15% της απασχόλησης, όπως αναφέρει σε κείμενο της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Από σήμερα ισχύει αναστολή λειτουργίας του κλάδου της εστίασης σε όλη την Αττική, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλους 20 νομούς, σε έναν κλάδο ο οποίος το μεσοδιάστημα από το πρώτο Lockdown λειτουργούσε με πολλούς περιορισμούς όσον αφορά την πληρότητα, τις αποστάσεις κλπ.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για οικονομικές απώλειες τουλάχιστον στο 50% του κλάδου λόγω των μέτρων στις «ζώνες αυξημένου κινδύνου», με τις περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις επί του συνόλου να βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι πέρα από την εστίαση σαν κλάδο, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,9 δισ. ευρώ, ενώ χαμηλότερη κατά 3,1 δισ. ευρώ ήταν και η καταναλωτική δαπάνη σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η πρόβλεψη της λειτουργίες των εν λόγω επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο και take away, απλά μειώνει μερικώς το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής οι εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας είναι περίπου 150.000 άτομα, ενώ το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης Πιερίας-Χαλκιδικής κάνει λόγο για πάνω από 50.000 εργαζόμενους στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συνέντευξη του στην «Εφ.Συν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καβαθάς, σχολίασε ότι «ο κλάδος έρχεται από ένα πρώτο λοκντάουν δυόμισι μηνών με όλες τις πληγές που άφησε. Τώρα, ενώ η επαναλειτουργία της εστίασης ήταν κακή, με μείωση τζίρου 60%, έρχεται το δεύτερο λοκντάουν να μας αποτελειώσει», και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «απολύτως ανεπαρκή, αφού είναι υποδεέστερα και του πρώτου λοκντάουν».

Επιπλέον, ο ίδιος στέκεται στο γεγονός ότι οι παροχές της κυβέρνησης αφορούν την αποζημίωση των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή, ένα μέτρο που δεν ισχύει -όπως στο πρώτο Lockdown- για επιχειρηματίες χωρίς προσωπικό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, για την επιβίωση του κλάδου, του οποίου οι απώλειες μεσοσταθμικά κυμαίνονται σε 60%, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η ΓΣΒΕΕ έχει ζητήσει χρηματοδότηση μέσω προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής, «κούρεμα» οφειλών και δυνατότητα αποπληρωμής χρεών σε πολλές δόσεις, υποχρεωτική μείωση των ενοικίων 40% με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών, αλλά και πλήρη κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους.

Η ΠΟΕΣΕ ζητά επιτακτικά την επέκταση της μείωσης ενοικίου, όχι μόνο τον Νοέμβριο, αλλά για έξι μήνες, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξώσεις, ενώ πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα λόγω ενοικίων ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο και όχι επιδότηση, προσθέτει ο Καββαθάς, ενώ η μεταφορά της πληρωμής του ΦΠΑ Νοεμβρίου τον Απρίλιο αφορά ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Στα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ περιλαμβάνεται η αναστολή των δημοτικών τελών και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού για έξι μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μαρία Μποτονάκη, ιδιοκτήτρια ενός μικρού μπαρ στην πλατεία Καρύτση και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του «Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης». Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητάει μέτρα στήριξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και του 50% του μισθολογικού κόστους ή επιδότηση με το 10% του τζίρου του 2019. Επιπλέον ζητάνε μείωση του ΦΠΑ στο 6% ώς τον Μάιο του 2021, αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών, μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς «δεν υπάρχει επιχειρηματίας του κλάδου που να μην είναι χρεωμένος στις τράπεζες».

Μάλιστα τη Δευτέρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», ζητώντας από την κυβέρνηση τη διαμόρφωση ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη στήριξη της #εστίασης

Μέτρα που διεκδικεί ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης»:

➠ μετατροπή της «επιστρεπτέας» σε επιχορήγηση στήριξης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα
➠ ένα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για ενίσχυση της εστίασης
➠ επιδότηση ενοικίων και απαγόρευση των εξώσεων
➠ επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθολογικού κόστους
➠ μηδενικά δημοτικά τέλη για το 2020, μείωση του ΦΠΑ στο 6%
➠ ευνοϊκό πακέτο ρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ
➠ επιχορήγηση 10% επί του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις
➠ προστασία της πρώτης κατοικίας
➠ κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στα πρόθυρα να μην κάνουν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης καθώς δεσμεύονται ότι όταν ανοίξει ξανά η εστίαση, θα πρέπει να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων για έναν μήνα και αφετέρου στην παρούσα φάση θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο –έστω και το 60% αυτού– για μια κλειστή επιχείρηση.

Ο μεγαλύτερος κύκλος ύφεσης αφορά τη Θεσσαλονίκη όπου τόσο η εστίαση και το λιανεμπόριο λόγω της δεύτερης αναστολής λειτουργίας δέχονται ισχυρό πλήγμα.

Στήριξη της εστίασης που «μπορεί να ήταν υπεύθυνη για ένα κομμάτι της διασποράς του ιού»

Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε δηλώσεις του υποσχέθηκε ότι η κυβέρνση θα στηρίξει τόσο την εστίαση όσο και την ευρύτερη αγορά, ενώ δικαιολογώντας τα μέτρα που πάρθηκαν, είπε: Η εστίαση κρίθηκε από τους ειδικούς ότι μπορεί να ήταν υπεύθυνη για ένα κομμάτι της διασποράς του ιού.

«Έχουμε κρατήσει δυνάμεις για να στηρίξουμε την εστίαση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία και επικαλούμενος τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται τον τελευταίο καιρό σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η επόμενη μέρα στην εστίαση είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει

Πολλοί εκπρόσωποι της εστίασης εκφράζουν φόβους ότι το νέο Lockdown θα μειώσει όχι μόνο τον τζίρο του Νοεμβρίου αλλά ενδεχομένως να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα και για τα έσοδα του Δεκεμβρίου. Το ζήτημα σηκώνουν αρκετά ψιλά είδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τζίρος την περίοδο των Χρυστουγέννων εκτιμάται κοντά στο 25% επί του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο υποχώρησε σωρευτικά 70%, ενώ για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, οι απώλειες τον Απρίλιο ξεπέρασαν το 70%, τον Μάιο ανήλθαν σε 57,2%, τον Ιούνιο σε 42,2%, τον Ιούλιο 40,2% και τον Αύγουστο σε 33,6%.

Επιστολή με πυρά κατά της κυβέρνησης από 50 Συλλόγους και Φορείς της εστίασης

Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι και Φορείς ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργού σχετικά με το οικονομικό κομμάτι και τη διαχείριση της πανδημίας.

«Το σύνολο της κοινωνίας όπως και ο κλάδος μας, έδωσε εξαιρετική προσοχή και διαφύλαξε την χώρα από την κατάρρευση, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς. Στο οικονομικό κομμάτι όμως που αφορά την στήριξη της εστίασης, μας αντιμετωπίσατε με μια σειρά από λάθος χειρισμούς, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη», προσθέτουν.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί από όλους στάση ευθύνης και ειλικρίνειας.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στο πρώτο δικό σας διάγγελμα, ζητήσατε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Το σύνολο της κοινωνίας όπως και ο κλάδος μας, έδωσε εξαιρετική προσοχή και διαφύλαξε την χώρα από την κατάρρευση, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς. Στο οικονομικό κομμάτι όμως που αφορά την στήριξη της εστίασης, μας αντιμετωπίσατε με μια σειρά από λάθος χειρισμούς, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.

Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές.

Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει.

Κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ και 8 μήνες ο κλάδος της εστίασης είναι στο έλεος της υγειονομικής κρίσης χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά στο πιο σημαντικό, στην διαβούλευση που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε το πρόβλημα και να δώσετε τις απαραίτητες λύσεις.

Την επιστολή αυτή την υπογραφούν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ζητάνε χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση μαζίσας,ώστε σαν δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας,να σας εξηγήσει και να σας προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του.

Βοηθώντας τον σκοπό της συνάντησης και θέλοντας να υπάρξει η μεγαλύτερη εκπροσώπηση όλων των γεωγραφικών περιοχών, προτείνονται στην συνάντηση να συμμετέχουν οι εξής:

#estiasigreece #menoumeoloimazi

Οι Σύλλογοι – Ενώσεις :

1.Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Ν .ΑΡΤΑΣ.

2.Σύλλογος ΚαφεστιατόρωνΑΡΚΑΔΙΑΣ.

3.Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. ΑΧΑΙΑΣ.

4.Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου ΣΗΤΕΙΑΣ.

5.Σωματείο Καφέ Εστίασης ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

6.Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης Ν. ΧΑΝΙΩΝ.

7.Σωματείο καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών

Επαγγελμάτων ΕΒΡΟΥ.

8.Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής Ψυχαγωγίας ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

9.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας

και Εστίασης ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

10.Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής ΣΟΥΦΛΙΟΥ.

11. Σύλλογος Εστίασης και Καφέ Μπαρ ΠΑΡΓΑΣ.

12. Σύλλογος Καφεπωλών ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ.

13. Συντονιστικό Καταστημάτων Εστίασης ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

14. Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

15.Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών& Καφέ Μπαρ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

16.Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου ΡΕΘΥΜΝΗΣ.

17.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Κοινωνικής Εστίασης ΔΥΤΙΚΗΣ

ΚΡΗΤΗΣ.

18.Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

19.ΣΕΕΔΝΗ Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

20.Πρωτοβουλία Καταστημάτων Εστίασης ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

21.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. Σωματείο Επαγγελματιών Γαστρονομίας Εστίασης &

Συμποσίου Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

22.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ και Καταστημάτων Εστίασης

Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

23.Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

24. Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

25.Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ.

26.Σύλλογος Αναψυχής Εστίασης ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

27. Σωματείο Καφέ Μπαρ ΚΟΖΑΝΗΣ.

28.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

ΧΙΟΥΣΙΚΥΕΧ.

29.Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής ΑΡΓΟΥΣ.

30.Σωματείο Εστιατόρων Ψητοπωλών και Συναφών Επαγγελμάτων

Δήμου ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

31.Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίας Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

32.Σύλλογος Εστιατορίων Ν. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ.

33.Σύλλογος Εστίασης ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

34.Σωματείο ΚαταστηματαρχώνΕπισιτιστικών Επαγγελμάτων

ΔήμουΘΕΡΜΑΙΚΟΥ.

35. Συντονιστικό Καταστημάτων ΕΔΕΣΣΑΣ.

36. Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BA.RE.CA.

37.Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ΑΘΗΝΑ.

38. Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετερειων Κέντρων Διασκέδασης και

Ψυχαγωγίας (ΣΙΚΚΕΔ) ΒΕΡΟΙΑΣ.

39. Σύλλογος Επιχειρηματιών Εστίασης Επαρχίας ΛΙΒΑΔΕΙΑ «Νέα

Εστίαση».

40.Συντονιστικό Καταστημάτων Εστίασης ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

41. Σωματείο Εστίασης και Διασκέδασης ΜΥΚΟΝΟΥ (Σωματείο ΣΕΔΕΜ).

42. Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης-Αναψυχής-Ψυχαγωγίας

Νάουσας ΠΑΡΟΥ.

43.Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης ΛΕΡΟΥ.

44. Σύλλογος εστίασης και ψυχαγωγίας ΣΑΜΟΥ.

45. Σύλλογος Εστίασης και Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

ΛΗΜΝΟΥ.

46. Συντονιστικό καταστημάτων ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ.

47. Συντονιστικό Καταστημάτων ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΥΡΓΟΥ.

48.Σύλλογος Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

49.Πρωτοβουλία Εστίασης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

50. Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής ΕΥΒΟΙΑΣ ο

ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ.