Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Μ. Γιαννακάκη υποστηρίζει πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν ζήτησε οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική ηγεσία αλλά από τα δικαστήρια, τονίζοντας πως τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια για να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της γγ ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υπόθεση που ανέδειξε το TPP: 

«Ενώ η τελική υπογράφουσα είναι η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το νομικό συμβούλιο του κράτους ζήτησε οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης από τα δικαστήρια και όχι από την πολιτική ηγεσία.

Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ο χειρισμός από τη στιγμή που ήταν εκφρασμένη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με την υπόθεση της Μανωλάδας. 

Τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην πολιτική ηγεσία.

Έχω ζητήσει από το νομικό συμβούλιο του Κράτους όλη την αλληλογραφία για την υπόθεση αυτή για να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν ευθύνες.

Σημειώνεται ότι το θέμα προέκυψε από την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να αποσταλεί αίτημα για επανεξέταση της, καταδικαστικής για την Ελλάδα, απόφασης για τα ματωμένα φραουλοχώραφα.

Σε μια σημαντική απόφαση, στις 30 Μαρτίου του 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε εκδικάσει την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, και επιδίκασε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα».

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Το μαζεύουμε» 

Στο μεταξύ, και ενώ από το υπουργείο δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη αντίδραση για να δρομολογηθεί η ανάκληση του αιτήματος, η Καθημερινή επικαλείται αρμόδιο στέλεχος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, το οποίο φέρεται να δηλώνει πως «έπειτα από ενδελεχέστερη μελέτη η αίτηση θα αποσυρθεί. Η πολιτεία ενδιαφέρεται να μην υπάρξει συνέχεια οπότε η αίτηση θα αποσυρθεί συντομότατα, πιθανόν και αύριο».

Όπως αναφέρεται, η ανάκληση αίτησης για παραπομπή μιας υπόθεσης στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία.