Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητήθηκε το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην ΕΕ.
 
Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει τη στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σηματοδοτεί τη μετάβαση σε νέα περίοδο για την ΕΕ όπου η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
 

Ανταγωνισμός, ιδιώτες και δάνεια 
 

Ο Α. Σαμαράς σκιαγράφησε και το περιβάλλον του ιδιωτικού ανταγωνισμού και των δανείων, όπου προβλέπεται να υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη. Ανέφερε ότι «το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δεν είναι το σωστό τρίγωνο χωρίς το τρίτο σκέλος, δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον.
 
»Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί επίσης την προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θα μπορούσε και δεν θα τολμούσε να επενδύσει. Εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ μιλάμε για δάνεια και για ανάληψη ρίσκου από την ΕΕ για δάνεια που διαφορετικά δεν θα δίνονταν».
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπολογιστεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί 430 δισ. οι επενδύσεις,  έχει περιοριστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, έχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα πλεονεκτήματα έναντι ΗΠΑ και Κίνας έχουν εν πολλοίς εξατμιστεί.
 

Στρατηγικές επενδύσεις
 

«Είχαν μείνει πίσω σημαντικές υποδομές όπως τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία. Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι μέσα σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει απλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας. Από τον Μάρτη θα αρχίσει η υλοποίησή του. Από τον Γενάρη όμως θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια» είπε. 
 
Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής» πρόσθεσε.
 
 

Ανταλλαγή στοιχείων και Ουκρανία
 

Στην Σύνοδο συζητήθηκαν ακόμα το ζήτημα της φοροαποφυγής, ωστόσο κατέληξε να γίνεται λόγος περί ανταλλαγής στοιχείων επιβατών. Επιπλέον, συζητήθηκε η πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία, με έμφαση στη συμμετοχή κάθε κράτους-μέλους στην εκστρατεία «βοήθειας».