Όπως ανέδειξε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ένας από τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έχουν αφιερωθεί στη διάσωση προσφύγων από τη θάλασσα, εδώ και δύο βδομάδες, το διασωστικό καράβι «Sea-Watch3» επέστρεψε στα ανοιχτά της Μεσογείου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται με 119 ναυαγούς πρόσφυγες στο κατάστρωμα μετά από 3 διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης.

Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση του έδωσε λιμάνι και κατευθύνεται προς τον Τάραντα για να τους αποβιβάσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2019 το διασωστικό Sea-Watch 3 με την καπετάνισσα Κάρολα Ράκετε έσπασαν το μπλόκο των ιταλικών πολεμικών πλοίων που του είχαν απαγορεύσει την είσοδο, καθώς ήδη δύο βδομάδες το πλοίο περιφερόταν στη Μεσόγειο και καμία ευρωπαική χώρα δεν έδινε άδεια ελλιμενισμού.

Όπως αναφέρει ο Ι. Αποστολόπουλος, «η Κάρολα Ράκετε λοιδορήθηκε, δέχτηκε απειλές για τη ζωή της και αν η δίκη προχωρήσει, κινδυνεύει με 15 χρόνια φυλάκιση. 15 χρόνια φυλάκιση για μια πράξη που και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές δίκαιο αποτελεί αδίκημα το να μην την εκτελέσεις. Η υποχρέωση των καπετάνιων να διασώζουν ναυαγούς είναι κατοχυρωμένη ιστορικά με 3 διεθνείς συμβάσεις (SAR,SOLAS, UNCLOS)».

Έπειτα από τη σύλληψη της καπετάνισσας το καράβι κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές, ωστόσο στις 19 Δεκέμβρη, το δικαστήριο του Παλέρμο αποφάνθηκε ότι η κατάσχεση δεν είναι πλέον νόμιμη λόγω κάποιων γραφειοκρατικών παραλείψεων και έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωσή του.