X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το ΠΡΟΠΟ διαψεύδει… το left.gr για καταγγελία του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων για βασανισμό

«Απάντηση» σε επώνυμη καταγγελία κρατουμένων της φυλακής Αγίου Στεφάνου Πάτρας που έφερε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων επέλεξε να δώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στοχοποιώντας επιλεκτικά ένα από τα ΜΜΕ που τη δημοσίευσαν, και συγκεκριμένα το left.gr.
|

Για «σκηνοθετημένο» και «ψευδές δημοσίευμα» κάνει λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του, απαντώντας σε επώνυμη καταγγελία κρατουμένων των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών, για βασανισμό κρατούμενου από τον αρχιφύλακα της φυλακής Λιόσης Αντώνιος.

Την Τετάρτη, ο Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατούμενων έφερε στη δημοσιότητα καταγγελία για βασανισμό κρατούμενου της φυλακής Αγίου Στεφάνου Πάτρας από αρχιφύλακα. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο αρχιφύλακας της φυλακής ζήτησε από τον κρατούμενο «να γίνει ρουφιάνος του» και όταν αυτός αρνήθηκε άρχισε να τον βασανίζει με σκοπό να κάμψει την άρνηση του, ενώ έπειτα παρά τα τραύματα του δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η καταγγελία δημοσιεύτηκε σε πλήθος ΜΜΕ, και όπως αναφέρει το δίκτυο κρατουμένων, είναι επώνυμη.

Το μεσήμερι της Πέμπτης, το υπουργείο ΠΡΟΠΟ αντέδρασε στο δημοσίευμα, χρεώνοντάς το στην ιστοσελίδα left.gr, υποστηρίζοντας πως κατά την εξέταση του κρατούμενου τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου, δεν βρέθηκαν ευρήματα ξυλοδαρμού.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ΠΡΟΠΟ αναφέρει ένα μικρό χρονικό:

  • στις 4 Νοεμβρίου 2019 ο ανωτέρω κρατούμενος παραδόθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών Πάτρας, προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού για δικαστική του υπόθεση,
  • στις 26 Νοεμβρίου 2019, κατά την επιστροφή του, από την συμπεριφορά του θεωρήθηκε ύποπτος κατάποσης ναρκωτικών ουσιών από τον Αρχιφύλακα και μετήχθη στο Π.Γ. Νοσοκομείου Ρίου, όπου κατόπιν ακτινολογικών εξετάσεων εντοπίστηκαν έξι (6) μπαλάκια που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες,
  • στις 29 Νοεμβρίου επέστρεψε στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών έχοντας σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος του,
    εν συνεχεία, στις 3 Δεκεμβρίου 2019 ο ως άνω αλλοδαπός κρατούμενος επισκέφθηκε το ιατρείο του Καταστήματος και ανέφερε ωμαλγία (ΑΡ) και του χορηγήθηκαν αναλγητικά.
  • αίφνης, στις 4 Δεκεμβρίου 2019 κατά τις μεσημβρινές ώρες (16:53) αναρτήθηκε στο ανωτέρω site φωτογραφία του κρατουμένου αναφέροντας ότι έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον Αρχιφύλακα του Κ.Κ. Πατρών,
    αμέσως μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο Αρχιφύλακας κάλεσε το Τμήμα Μεταγωγών, ώστε να μεταφερθεί στο εφημερεύον Νοσοκομείο,
  • στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 03:15, αποκαλύφθηκε το ψευδές του δημοσιεύματος, καθώς μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ο κρατούμενος επέστρεψε χωρίς ευρήματα ξυλοδαρμού (παθολογικά, χειρουργικά ή νευρολογικά).

Σημειώνεται ακόμα, πως το υπουργείο προσθέτει ότι «η φωτογραφία του δήθεν τραυματισμένου κρατουμένου που τον απεικονίζει με επιδέσμους, συνδυάζοντας την ώρα ανάρτησης του δημοσιεύματος και το γεγονός ότι ουδέποτε του χορηγήθηκε τόσο από το Νοσοκομείο, όσο και από το ιατρείο του Καταστήματος οποιοσδήποτε επίδεσμος, αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρως σκηνοθετημένη».

Καταγγελία για βασανισμό κρατούμενου από αρχιφύλακα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας

Διαβάστε την καταγγελία, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων:

Επώνυμη καταγγελία από κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας για βασανισμό κρατούμενου από τον αρχιφύλακα της φυλακής Λιόσης Αντώνιος.

Ο αρχιφύλακας αρχικά ζήτησε απο τον 52 κρατούμενο υπήκοο Μπαγκλαντές να γίνει ρουφιανος του και όταν ο κρατούμενος αρνήθηκε καθώς όπως είπε αν κάτι τέτοιο γινόταν γνωστό θα κινδύνευε ο ίδιος και ή οικογένειά του, άρχισε να τον βασανίζει με σκοπό να κάμψει την άρνηση του όταν είδε ότι αυτό δεν θα γινόταν άρχισε να τον χτυπάει με μεταλλικη ράβδο και καρέκλες μέχρι να τον αφήσει λιποθυμο και με σπασμένο χέρι και πόδι!
Μάλιστα για να συγκαλύψουν το γεγονός τον παράτησαν σε αυτή την κατάσταση στην Γ πτέρυγα αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Απαιτούμε το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη να ερευνήσει την κατάσταση και να κινήσει τις ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες, ενάντια του αρχιφύλακα και να σταλεί ο κρατούμενος στο νοσοκομείο! Αλλιώς είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι είναι συνυπεύθυνο και ο αρχιφύλακας απλά ακολουθεί τη γραμμή του υπουργείου, που βλέπει με θετικό μάτι τον βασανισμό των κρατουμένων.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις