X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού» ανακοίνωσε η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη Τρίτη ανακοίνωσε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο όπως είπε πέρασε όλα τα στάδια δοκιμών, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι μία κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί. Δυσπιστία εκφράζει η διεθνής κοινότητα, καθώς η ταχύτητα με την οποία αυτό δημιουργήθηκε γεννά ερωτήματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
|

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στους υπουργούς της κυβέρνησης του το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατα της νόσου COVID-19 έλαβε έγκριση για μαζική χρήση, καθώς όπως είπε το εμβόλιο είναι ικανό να δημιουργήσει αντισώματα κατά της νόσου του κορονοϊού.

Όπως μετέφερε το «Russia Today, ο Βλ. Πούτιν, «καθ’ όσων γνωρίζω, ένα εμβόλιο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού έλαβε έγκριση σήμερα το πρωί για πρώτη φορά στον κόσμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας το επίτευγμα ως «ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο». Επιπλέον επέμεινε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να διεξαχθεί σε εθελοντική βάση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μαζικών αναγκαστικών εμβολιασμών.

Μάλιστα όπως είπε η μια κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε πως «γνωρίζω ότι (το εμβόλιο) λειτουργεί μάλλον αποτελεσματικά, δημιουργεί μια σταθερή ανοσία και επαναλαμβάνω ότι πέρασε όλους τους απαραίτητους ελέγχους».

Όπως είπε μετά από ερώτηση του Βλ. Πούτιν ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μιχαήλ Μουράσκο, είπε ότι ελπίζει πως μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου, ωστόσο στο μεταξύ διάστημα εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και δάσκαλοι θα λάβουν προτεραιότητα. Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, «θα ξεκινήσουμε σταδιακή χρήση του εμβολίου στους πολίτες. Πρώτα και κύρια, θα θέλαμε να προσφέρουμε εμβολιασμό σε όσους έρχονται σε επαφή με μολυσμένα άτομα στο χώρο εργασίας τους. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Και επίσης σε όσους είναι υπεύθυνοι για την υγεία των παιδιών – τους δασκάλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι αρχικές δοκιμές του εμβολίου που κατασκεύασε το ερευνητικό κέντρο Gamelei.

Ωστόσο παρά τους πανηγυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης, διεθνώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί η ανακοίνωση του νέου εμβολίου σε πρώιμο στάδιο να αποτελεί πολιτικό παιχνίδι της Ρωσίας.

Επιστήμονες παγκοσμίως εκφράζουν δυσπιστία και ανησυχία για το νέο εμβόλιο, καθώς θεωρείται ότι δεν έχει περάσει ακόμα όλες τις φάσεις δοκιμών, με αποτέλεσμα να κρίνεται η αξιοπιστία του αλλά και η ασφάλειά του. Αυτό διότι ο χρόνος που απαιτήθηκε για την κατασκευή του νέου εμβολίου ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες δοκιμές που είναι σε εξέλιξη σε άλλες χώρες.

Όπως σημειώνουν οι «New York Times» το ερευνητικό κέντρο Gamelei δεν έχει διεξάγει την τρίτη φάση δοκιμών, η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή στη Μόσχα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις