του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Μόλις μια ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Ινδία, είδε μια άστεγη γυναίκα να τρώει από τα σκουπίδια, ήξερε ότι πρέπει να κάνει κάτι.

Η Minu Pauline, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Pappadavada στη νότια Ινδία, συνειδητοποιώντας ότι το εστιατόριό της είχε πολλά τρόφιμα που περίσσευαν, αποφάσισε να βάλει ένα ψυγείο έξω στο δρόμο, ώστε οι άστεγοι να μπορούν να παίρνουν και να τρώνε ό,τι θέλουν.

Το Nanma Maram (Το δέντρο της καλοσύνης), όπως ονόμασε η ίδια το ψυγείο, έχει σαν κεντρική ιδέα, το να δίνεις το πλεόνασμα των τροφίμων σε ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε και σε ανθρώπους που είναι άστεγοι.

«Έχω δει πολλές φορές, άστεγους και πεινασμένους, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, να ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για να βρουν να φάνε κάτι. Ψάχνουν για κάποια περισσεύματα ή μπαγιάτικο φαγητό για να καταστείλει την πείνα τους, και αυτό με ενοχλεί », λέει Minu Pauline, εξηγώντας γιατί το εστιατόριο της προέβη σε αυτήν την κίνηση.

Το TPP επικοινώνησε με το εστιατόριο μέσω της σελίδας τους στο Facebook και μας ανέφεραν, ότι το ψυγείο είναι ανοιχτό για τον οποιονδήποτε. Ο καθένας μπορεί να αφήσει  τρόφιμα ή να λάβει κάποια, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, 24 ώρες το 24ωρο.

Tα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από τις φάρμες έως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα καταστήματα έως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται. Εκτιμάται, δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μια ωραία ιδέα λοιπόν, αυτή της Minu στην Ινδία, που δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους (και το περιβάλλον), που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της εποχής μας το έχουν ανάγκη. Αρκετά εστιατόρια και εταιρίες στο χώρο τις μαζικής εστίασης, στο τέλος της ημέρας προτιμούν να πετούν, το φαγητό, που τους περισσεύει. Τι πιο όμορφο από το να αρχίσουν να υιοθετούν την ιδέα της Minu και να βοηθούν με αυτόν τον τρόπο τους αστέγους και όποιον έχει ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό;