X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» – Η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί το γιατί σε 4 βίντεο (video)

Τέσσερα βίντεο στα πλαίσια της εκστρατείας της με σκοπό την αναθεώρηση του ορισμού του βιασμού στον ελληνικό ποινικό κώδικα έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία. Ο στόχος της καμπάνιας της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης είναι να αφαιρεθεί από τον άρθρο για τον βιασμό στο ελληνικό Δίκαιο η προϋπόθεση της σωματικής βίας και ο βιασμός να ορίζεται μόνο με την απουσία της συναίνεσης του θύματος.
|

«Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει σήμερα ως βιασμό, τη συνουσία που προκύπτει μετά από εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά περιοριστικό ορισμό, που δυστυχώς συμβάλλει στην επικράτηση της ατιμωρησίας και της κουλτούρας κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού» σημειώνει η οργάνωση, που διεξάγει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να να αλλάξει ο ορισμός του βιασμού στη νομοθεσία και να ορστεί απλώς με την απουσία συναίνεσης.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, σε αντίθεση με τον ορισμό που θεμελιώνεται στην άσκηση σωματικής βίας, αναγνωρίζεται επίσης από τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η Σύμβαση, που επικυρώθηκε νομοθετικά από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018, απαιτεί από όλα τα κράτη να ποινικοποιήσουν κάθε μη συναινετική πράξη σεξουαλικής φύσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για το σκοπό αυτό, η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ένωσε τις δυνάμεις της με τη σκηνοθέτρια Μαρίνα Δανέζη για τη δημιουργία τεσσάρων βίντεο με σκοπό την προώθηση της εκστρατείας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την κινητοποίηση της κοινωνίας, και την ενεργοποίηση του ελληνικού νομοθετικού σώματος. Τα βίντεο αυτά αφηγούνται τέσσερις ιστορίες βιασμού, υπό περιστάσεις στις οποίες κάθε γυναίκα έχει βρεθεί, και στις οποίες η ασφάλεια της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Μέσα από τα βίντεο, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία, γίνεται σαφές ότι μια γυναίκα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του βιασμού σε κάθε πτυχή της ζωής της. Οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορούν ενδεχομένως να εκτυλιχθούν στο εργασιακό περιβάλλον, σε μια βόλτα στο πάρκο, σε μια οικογενειακή συνάντηση, σε έναν χώρο διασκέδασης. Οι θύτες δεν είναι απαραίτητα άγνωστοι στο θύμα, συχνά πρόκειται για τον εργοδότη ή τον συνάδελφο, ένα συγγενικό πρόσωπο, έναν φίλο ή μια γνωριμία σε μια βραδινή έξοδο.

Η έκκληση για την αλλαγή του ορισμού του βιασμού μπορεί να βρεθεί εδώ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις