Ο νόμος, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, «θέτει, με ανησυχητικό τρόπο, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης, δίνοντας στην τελευταία την εξουσία να διορίζει και να παύει τους διευθυντές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης». 
 
«Ο νόμος υιοθετήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι δεν έγινε κάποια ευρεία συζήτηση γύρω από αυτόν όπως απαιτείται σε μια δημοκρατική κοινωνία όταν μελετούμε αλλαγές τόσο σημαντικές όσο είναι ο τομέας της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», υπογράμμισε στη συνέχεια ο επίτροπος.
Τέσσερις οργανώσεις  για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας προσέφυγαν την Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δείχνοντας τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει αυτός ο νόμος.
 
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έλκει την πολιτική του καταγωγή από το ίδιο κόμμα, θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 18 του μηνός.
 
Σύμφωνα με τον νόμο που έφερε στη βουλή το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), θα πρέπει να λήξουν άμεσα οι συμβάσεις των σημερινών εποπτικών συμβουλίων και των προϊσταμένων στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Στο εξής θα αποφασίζουν για το ποιος θα καταλαμβάνει τις ανώτερες θέσεις στα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση.
 
Ο νόμος προβλέπει τη μετατροπή των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης σε «εθνικά ινστιτούτα πολιτισμού». Παράλληλα πρόκειται να αποφασίζει στο εξής το υπουργείο Οικονομικών απευθείας για την πλήρωση των θέσεων των διευθυντών και των εποπτικών συμβουλίων αντί για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο όπως εκτιμάται, τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας θα ευθυγραμμίζονται με την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και θα εκλείπει ο αντίλογος