Οταν ετοιμαζόμασταν να καλύψουμε την υπόθεση της Ανεξαρτησίας, και έκλεινα συνεντεύξεις με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του Κινήματος Ανεξαρτησίας, λίγο πριν μεταβούμε στην Καταλωνία, με φυλακισμένα ή εξόριστα πολλά ηγετικά στελέχη, συνήθιζα να ρωτώ αν προτιμούν η συνεννόηση για τα ραντεβού και τους τόπους τους να γίνει με κάποιο από τα προγράμματα (apps) που θεωρούνται ασφαλή. Είναι προφύλαξη που οφείλεις να προτείνεις, ειδικά σε περιπτώσεις που οι καταπατήσεις τόσο ατομικών όσο και πανανθρώπινων δικαιωμάτων είναι μαζικές, όπως αυτές στις οποίες προχώρησε το Ισπανικό Κράτος.

Η αντιμετώπιση των συνομιλητών μου ήταν κοινή: γελούσαν και μου απαντούσαν ότι έχουν πάψει πια να ασχολούνται, είναι σίγουροι ότι παρακολουθούνται. Όχι μόνο τα τηλέφωνά τους: το CUP, μου είπε όταν αρχίζαμε τη συνέντευξη η Ευλαλία, έχει πολλές φορές δει το κλασσικό βανάκι παρακολουθήσεων έξω από την πόρτα του, όταν ξεκινούσαν συνεντεύξεις. Οι άνθρωποι του Omnium Cultural το ίδιο. «Στην αρχή αλλάζαμε apps και πηγαίναμε από τη μια στην άλλη, τώρα εγκαταλείψαμε», μου είπε συνάδελφος που βοηθά την πολιτιστική οργάνωση. «Ε, αποφασίσαμε να το αγνοούμε, δεν έχει νόημα, εδώ που φτάσαμε…».

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε θεμελιωμένες αποδείξεις αυτού που πολλοί από μας γνωρίζαμε και καταγγέλαμε.. Ξέραμε ότι χρησιμοποιούσαν παράνομες πρακτικές για να πλήξουν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τώρα μπορούμε να το αποδείξουμε» Ρ. Τορεντ, πρόεδρος του Καταλανικού Κοινοβουλίου

Η καταγγελία, λοιπόν, του Ρογέρ Τορέντ, του Προέδρου του Καταλανικού Κοινοβουλίου, ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης παρακολουθεί και το δικό του κινητό, μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν. Άλλωστε, η πρώτη ειδοποίηση που είχε λάβει ήταν από το Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που συνεργάζεται με την Whatsapp, εντόπισε το πρόβλημα και τον ενημέρωσε (και η οποία ανήκει στη Facebook, αξίζει να υπενθυμίσουμε).

«Η Ισπανία κατασκοπεύει όσους την αντιπολιτεύονται», είπε, καταφατικά, χωρίς ερωτηματικό, σχολιάζοντας τις σχετικές αποκαλύψεις της Ελ Παϊς και της Γκάρντιαν, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη. Η δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Ισπανίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν το ίδιο αναμενόμενη. Δεν είχε ιδέα! Στο κάτω κάτω, δε φταίει η κυβέρνηση αν χάκερς χτύπησαν τους υπέρ της ανεξαρτησίας Καταλανούς, είπε η εκπρόσωπος, αφού «στην Ισπανία όποιες παρακολουθήσεις τηλεφώνων συμβαίνουν, γίνονται νόμιμα, με εισαγγελική εντολή». Λαμβάνοντας υπόψιν το τεκμήριο της αθωότητας, ο Πρόεδρος του Καταλανικού Κοινοβουλίου, ήταν κάθετος στην απάντησή του: «Αν ξέρατε, είστε υπεύθυνοι, αν δεν ξέρατε, είστε ανίκανοι».

Αν η πολιτική ηγεσία δηλώνει άγνοια, οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας, η διαβόητη CNI, κράτησε άλλη γραμμή, όμως, και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σε όσους εκπροσώπους του Τύπου απευθύνθηκαν σχετικά.

Το ειδικό Ισραηλινό λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε, το Πήγασος (Pegasus), και που οι Ισραηλινοί δημιουργοί του, το NSO Group, λένε ότι «πωλείται αποκλειστικά σε κυβερνήσεις» και πως «δημιουργήθηκε για να εντοπίζει εγκληματίες και τρομοκράτες», δεν μπορεί να βρεθεί στα χέρια του καθενός, λοιπόν, εξ αρχής. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι μόνον μία κυβέρνηση είχε συμφέρον να το χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας. Η Ισπανική.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο The Press Project, ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλωνίας, Μπερνάτ Σολέ, αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως οι παρακολουθήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο καταστολής κάθε φωνής υπέρ της Ανεξαρτησίας της Καταλωνίας: «Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που περιλαμβάνουν και τον πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου, για μια ακόμη φορά βλέπουμε πως συνεχίζει να εξελλίσεται η υπόθεση εναντίον του Καταλανικού Κινήματος υπέρ της Ανεξαρτησίας. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε κανονικές αυτές τις παράνομες πρακτικές, που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι απαράδεκτο άνθρωποι να παρακολουθούνται για τις πολιτικές τους ιδέες. Άραγε, θα συνεχίσει η σιωπή και γι’ αυτό το σκάνδαλο;». Η σιωπή που καλύπτει όλη την Ευρώπη, σχεδόν όλη της την Αριστερά, σχετικά με όσα συμβαίνουν εδώ και τρία χρόνια στην Ισπανία εις βάρος του Καταλανικού Κινήματος.

O καταλανός συνάδελφος, δημοσιογράφος, Άλεξ Μικέλ, μου είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας σήμερα (15/7/2020) την είδηση: «Οι αποκαλύψεις του Προέδρου του Καταλανικού Κοινοβουλίου, για την εις βάρος του κατασκοπεία, δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Τα τελευταία χρόνια έδειξαν ξεκάθαρα πως το βαθύ Ισπανικό Κράτος είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει βρώμικα όπλα για να υποσκάψει την πολιτική διαφωνία, και, στην περίπτωσή μας, το Καταλανικό Κίνημα για την Ανεξαρτησία. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι Εννέα πολιτικοί ηγέτες παραμένουν στη φυλακή γιατί τάχθηκαν υπέρ ενός ανεπίσημου δημοψηφίσματος, μιας ψηφοφορίας. Έτσι δουλεύει η δημοκρατία στην Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, οφείλαμε να περιμένουμε ότι, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, η Ισπανική κυβέρνηση θα δώσει εντολή για μια αποτελεσματική έρευνα ώστε να μάθουμε ποιός έδωσε την άδεια για τη χρήση του Pegasus. Δυστυχώς, εκείνο που θα δούμε είναι πως τα συστημικά πολιτικά κόμματα της Μαδρίτης θα μπλοκάρουν αυτή την έρευνα».

Η Ευρώπη, που έχει σιωπήσει για τις παράνομες φυλακίσεις και τις εξοντωτικές ποινές, για τις διώξεις και την απάνθρωπη καταστολή, πιθανότατα θα συνεχίσει να σιωπά. Οι ευρωπαϊκές «Δημοκρατίες» έχουν αφήσει στην άκρη κάθε ανάγκη για άλλοθι νομιμοποίησης από καιρό. Οι μόνοι που αντέδρασαν σε όλα αυτά που υπέστησαν ο Καταλανοί ήταν κάποιοι δικαστές, παλιάς κοπής, σε Βέλγιο και Ελβετία, αυτοί που έδωσαν άσυλο στους διωκόμενους ηγέτες του κινήματος Ανεξαρτησίας. Με δεδομένο ότι οι παρακολουθήσεις ξέφευγαν από τα Ισπανικά σύνορα, και η βουλευτής που έχει λάβει άσυλο από την Ελβετία είναι μεταξύ όσων παρακολουθούνται, σε αυτούς παραμένει η ελπίδα για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που απειλεί όλους μας, ειδικά μετά τα «ειδικά μέτρα» για την πανδημία. Ο λόγος για την πρώην βουλευτή του (ακρο)αριστερού CUP, Άννα Γκαμπριέλ, στην οποία έδωσε άσυλο η Ελβετία, γιατί, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, δεν θα είχε μια δίκαιη δίκη στην Ισπανία, μετά την βοήθεια που προσέφερε στην οργάνωση του Δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία.

Οι παρακολουθήσεις, που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο και Μάρτιο του 2019, αποτελούν αντικείμενο μήνυσης της Whatsapp κατά της NSO και του Pegasus, στην οποία καταγράφεται ότι αφορούν σε συνολικά 1.400 χρήστες του Whatsapp, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολλές χώρες. Οποιος έχει στα χέρια του το Pegasus έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονική αλληλογραφία, κείμενα και εικόνες αλλά έχει και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί εξ αποστάσεως την κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού.