Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το ThePressProject είναι ένα πλήρως επαγγελματικό μέσο που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους αναγνώστες του. Βάσει του καταστατικού μας, δεν δεχόμαστε χρήματα από τις κρατικές διαφημίσεις, τις τράπεζες με τα γνωστά μπανεράκια που βρίσκονται σχεδόν παντού, αλλά και πολυεθνικές (π.χ. εταιρείες κινητής). Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός και αποδεικνύεται όλο και περισσότερο από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ελληνικών ΜΜΕ εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Όποιος χρηματοδοτεί την ενημέρωση, ελέγχει τι λέγεται και, ίσως το βασικό, τι δεν λέγεται. Κι αν οι χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της «λίστας Πέτσα», με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια δεν σας έπεισαν, σίγουρα μια ματιά στα εκατομμύρια που δαπανούν οι τράπεζες για «διαφήμιση» θα το κάνει.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που περιγράφεται από πολλούς και πολλες με τα χειρότερα λόγια για τη δημοσιογραφία και τα μίντια στη χώρα, εμείς λειτουργούμε μόνο με τα χρήματα από τις «συνδρομές» και τις δωρεές των αναγνωστών/στριών μας. Τα εισαγωγικά στις «συνδρομές» μπαίνουν καθώς το περιεχόμενό μας (με εξαίρεση το έντυπο περιοδικό), είναι δημόσιο και προσβάσιμο για όλους. Το ότι μοιάζει να παρέχεται δωρεάν όμως, δεν σημαίνει ότι δεν κοστίζει.

Έχουμε λοιπόν έναν μηνιαίο προϋπολογισμό περίπου 12.000 ευρώ, την ώρα π.χ. που οι ολιγάρχες μοίραζαν δεκάδες εκατομμύρια για μία τηλεοπτική άδεια. Από αυτά τα χρήματα βγαίνουν μισθοί πλήρους και μερικής απασχόλησης σε δημοσιογράφους, μαζί με τις συνεργασίες με σκιτσογράφο, αρθρογράφους, άλλους συνεργάτες (περισσότερα γι αυτό παρακάτω) προγραμματιστές, λογαριασμούς και ενοίκιο. Δεν δεχόμαστε απλήρωτες τακτικές συνεργασίες, ενώ παράλληλα προχωράμε και σε συνεργασίες με άλλα μέσα, στα πλαίσια της ανταλλαγής περιεχομένου. Αν αυτές οι οικονομικές δυνατότητες σας μοιάζουν μικρές, να σας πούμε ότι στο πολύ κοντινό παρελθόν ο πήχυς μας ήταν λίγες χιλιάδες ευρώ χαμηλότερα.

Γράφουμε λοιπόν αυτό το κείμενο για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για το τι θα δουν στο TPP του 2020-21. Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε κάνει βήματα προς τα εμπρός, πολλες μικρές κινήσεις βασισμένες στα οικονομικά μας δεδομένα, με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να παρουσιάσουμε και να λειτουργούμε καθημερινά ένα πλήρως ανεξάρτητο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με καθημερινή ειδησεογραφία, ρεπορτάζ, αναλύσεις, ραδιόφωνο, τηλεόραση αλλά και έντυπο Περιοδικό. Με τη σειρά όμως, ενδεικτικά:

Καθημερινή ενημέρωση: Καλύπτουμε την ειδησεογραφία με έναν τρόπο που είναι πλήρης, αλλά έχει μία συγκεκριμένη, διαφορετική ιεραρχία από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Έχουμε αυξήσει τους δημοσιογράφους του newsroom, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο πρωτογενές υλικό. Η έκδοση του Σαββατοκύριακου έχει πλέον τη μορφή μιας εφημερίδας, με πλούσιο περιεχόμενο 9-10 κειμένων που το βρίσκετε στη διαφορετική αρχική σελίδα του TPP Weekend. Παρακολουθούμε καθημερινά τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, με ανταπόκριση από μέσα σε πραγματικό χρόνο αλλά και έξω από το δικαστήριο. Ξεκινήσαμε μόνιμη συνεργασία με τον Δημήτρη Τσίρκα, έναν δημοσιογράφο με διεισδυτική και πρωτότυπη ματιά στην επικαιρότητα. Ρεπορτάζ για θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο, αλλά και αναλύσεις δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση, με αναγνώριση σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα, βάλαμε στον δημόσιο διάλογο πρώτοι το θέμα της τροπολογίας – πλυντηρίου για ποινικές διώξεις δημάρχων και περιφερειαρχών, ενώ λίγους μήνες πριν το ρεπορτάζ μας για τη χρηματοδότηση με πολιτικά κριτήρια σε ΜΜΕ από τη λίστα Πέτσα αναφέρθηκε στην επιστολή διεθνών οργανώσεων του Τύπου προς την κυβέρνηση.

Αποστολές: Με την στήριξή σας, στείλαμε τη Λαμπρινή Θωμά στο Ιράν, τον περασμένο Ιανουάριο, για τη δολοφονία του Κασέμ Σολειμανί από τις ΗΠΑ  και στον Λίβανο, τον Αύγουστο. Καταφέραμε έτσι να είμαστε εμείς αυτοί που θα δίνουμε εικόνα στην Ελλάδα για ιστορικής σημασίας γεγονότα, ακόμα και μέσω μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Παρακολουθούμε, με διαπίστευση που δόθηκε σε ελάχιστα μέσα στον πλανήτη, τη δίκη για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, μια υπόθεση που θεωρείται παγκοσμίως ως ιστορικής σημασίας για την Ελευθερία του Τύπου. Το πείραμα των αποστολών πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα πετυχημενο και θα το συνεχίσουμε, με πιθανότερο επόμενο προορισμό της Λατινική Αμερική, ενώ τον Ιανουάριο, που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Ασάνζ, θα είμαστε και πάλι «μέσα» στο δικαστηριο.

Ραδιόφωνο: Προσφέρουμε καθημερινά 2 με 3 ώρες νέου προγράμματος, ενώ σε συνεργασία με το Μεταδεύτερο έχουμε κάνει το ραδιόφωνο μας 24ωρο. Συνεργαζόμαστε πλέον με τον Σπύρο Γραμμένο, που κάνει τις εκπομπές του κάθε Τρίτη στις 23:00. Η Λαμπρινή Θωμά πλέον κάνει δύο ακόμα εκπομπές, το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί, ενώ συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας που εγκαινιάσαμε πέρσι (Νόστιμον Ήμαρ, Σπάρτακος, Αυτολεξεί). Συνολικά, το πρωτογενές μας ραδιοφωνικό περιεχόμενο φτάνει πλέον τις 21 με 22 ώρες κάθε εβδομάδα, ενώ παράλληλα, φτιάξαμε τον εξοπλισμό μας και μεγαλώσαμε λίγο το στουντιο μας.

Περιοδικό: Κάθε μήνα, «κυκλοφορεί» το «ένθετο» ΖΗΝ, με άρθρα συνήθως ανεπίκαιρα, με ματιές στον Πολιτισμό, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία αλλά και πιο συνολικά θέματα που απασχολούν αποσπασματικά τον δημόσιο διάλογο. Παράλληλα, ανα δύο μήνες εκδίδουμε το έντυπο περιοδικό του TPP, που αποστέλλεται στα μέλη μας με συνδρομή άνω των 10 ευρώ ή πωλείται μεμονωμένα, με μία δωρεά. Στο έντυπο θα βρίσκετε, μαζί με τα ανεπίκαιρα και πιο αποστασιοποιημένα κείμενα των αρθρογράφων, μεγάλα ρεπορτάζ από την ομάδα του TPP, όπως έχουμε ήδη κάνει για Novartis, ΜΜΕ, Ελληνικό, Τράπεζες κ.α., στα 4 πρώτα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει.

Τηλεόραση: Ο βασικός μας νέος στόχος είναι να υλοποιήσουμε ένα σταθερο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της ιστορικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, έκανε πρεμιέρα η εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή «Εκτός Λίστας», το ενημερωτικό μαγκαζίνο που θα συνεχίσει, σε μία λίγο πιο σύντομη μορφή από τη λάιβ μετάδοση που παρακολουθήσατε, κάθε εβδομάδα σε μέρα που θα ανακοινωθεί. Παράλληλα, στην Ανασκόπηση έχουμε πλέον τη χαρά να συνεργαζόμαστε τακτικά με τον κωμικό Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και στόχο για ένα νέο, μεγάλο επεισόδιο κάθε Σαββατοκύριακο. Η καλή τηλεόραση είναι πλέον το νέο μας στοίχημα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κόσμος και ενδιαφέρεται και έχει ανάγκη να παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής ποιότητας σε περιεχόμενο και με την ειδησεογραφία που κρύβεται από τα κανάλια και τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης.

Όλα αυτά, θα τα διαβάζετε, θα τα ακούτε και θα τα βλέπετε στο ThePressProject των επόμενων μηνών, της σεζόν 2020-21 που διανύουμε. Μία χρονιά, κρίσιμη, με παράλληλες κρίσεις σε πολλά επίπεδα, που αναμένεται να είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις (και έχει σημαδευτεί ήδη από μία ιστορικής σημασίας απόφαση στη σημαντικότερη δίκη των τελευταίων δεκαετιών).

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία όμως, κοστίζει, λίγα ευρώ από πολλούς αναγνώστες κάθε μήνα. Ζητάμε την στήριξή σας, συνεχίζοντας την υπόσχεσή μας ότι κάθε ευρώ που μπαίνει στο TPP επιστρέφει σε εσάς, με πλούσια και ποιοτική ενημέρωση, σε ένα μέσο που έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στην Ελλάδα. Το σχέδιο μας είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, να κάνουμε περισσότερα και να μην σταματήσουμε ποτέ.  Όσο είστε εδώ, όσο είστε περισσότεροι, η φωνή μας, η φωνή σας, γίνεται δυνατότερη.

Κάντε κλικ εδώ για μία συνδρομή ή μία δωρεά

Απέναντι στα εκατομμύρια που «επενδύονται» στην υποτιθέμενη ενημέρωση, απέναντι στις χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με πολιτικά κριτήρια, απέναντι από την αναζήτηση των ΜΜΕ για πολλά ευρώ από λίγους και ισχυρούς, εμείς στρεφόμαστε και ψάχνουμε μόνο την στήριξη των χιλιάδων πολλών, που μαζί γινόμαστε ισχυροί. Μην το αμελείτε, μην το θεωρείτε δεδομένο. Κι όλα θα συνεχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο.

Η συντακτική ομάδα του TPP