X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο πλευρό των συλληφθέντων που έσβηναν σβάστικες στη Θεσσαλονίκη

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο οποίο φοιτούν 3 από τους 51 συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας που χτυπήθηκε από την αστυνομία και οδήγησε σε δίωξη για κακούργημα ζητά την άμεση απελευθέρωση τους ενώ κάνει λόγο για υπέρμετρη βία και καταστολή ενάντια στη νεολαία. «Απαιτούμε από τις Αστυνομικές δυνάμεις να μην αντιμετωπίζουν με υπέρμετρη βία και καταστολή τους νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν για τις ιδέες τους, αλλά να ενεργούν πάντα με σεβασμό προς το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών» αναφέρουν επίσης οι καθηγητές και το προσωπικό του Τμήματος στην ανακοίνωση.
|

Το βράδυ της Τετάρτης μία αντιφασιστική πορεία το βράδυ έγινε στόχος αστυνομικής επίθεσης. Τα μέλη της πορείας αποφάσισαν να κάνουν αυτό που δεν έκαναν οι θεσμικοί φορείς της πόλης επί μέρες και να σβήσουν τα ναζιστικά σύμβολα από τον χώρο κοντά στον Λευκό Πύργο. Οι 51 αντιφασίστες και αντιφασίστριες συνελήφθησαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με την πρώτη κατηγορία που τους απαγγέλθηκε να είναι αυτή της «διατάραξης κοινής ειρήνης».

Μάλιστα, στο δικαστήριο η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, ενώ οι διώξεις είναι in rem, δηλαδή δεν είναι προσωποποιημένες. Η προσωποποίηση των πράξεων αναμένεται γίνει κατά το στάδιο της ανάκρισης.

Σύμφωνα με καταγγελία δικηγόρου που μεταφέρει το omniatv, οι συλληφθέντες δεν είχαν πιει ούτε νερό από τη στιγμή της σύλληψής τους μέχρι και τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια.

Το κακούργημα για το οποίο διώκονται είναι η «φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από πολλούς ενωμένους για την τέλεση του» λόγω λίγων συνθημάτων που έγραψαν με σπρέι σε χώρους κοντά στον Λυεκό Πύργο.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ αναφέρει:

Χθες το βράδυ, μετά από αντιφασιστική διαδήλωση στην ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου, συνελήφθησαν από τις Αστυνομικές δυνάμεις 51 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 3 φοιτητές (δύο νέοι και μία νέα) του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι συλληφθέντες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και πρόκειται να απολογηθούν αύριο στον Ανακριτή.

Εμείς οι Καθηγητές και το λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους συλληφθέντες φοιτητές και στη συλληφθείσα φοιτήτριά μας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις ακριβείς συνθήκες της σύλληψής τους, αλλά δηλώνουμε ότι τους γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και άριστους φοιτητές, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενοι πάντα με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν ήρεμοι και απερίσπαστοι στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, απαιτούμε από τις Αστυνομικές δυνάμεις να μην αντιμετωπίζουν με υπέρμετρη βία και καταστολή τους νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν για τις ιδέες τους, αλλά να ενεργούν πάντα με σεβασμό προς το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Και δηλώνουμε ότι ως Τμήμα Πολιτικών Επιστημών παρακολουθούμε με αγωνία και από πολύ κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση έχει βαθιά ριζωμένη την ακροδεξιά στην άσκηση των πολιτικών της

«Το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη η αστυνομία προέβη σε 51 συλλήψεις μελών αντιφασιστικών οργανώσεων που πραγματοποιούσαν παρέμβαση στην παραλία της συμπρωτεύουσας απαλείφοντας ναζιστικά σύμβολα. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Χρυσοχοΐδης και η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν ζεσταίνουν απλώς την ακροδεξιά στον κόρφο τους, την έχουν βαθιά ριζωμένη στην άσκηση των πολιτικών τους» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης και προσθέτει:

«Γιατί όπως είπε και πριν από μία εβδομάδα περίπου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο βήμα της Βουλής, η δεξιά δεν αλλάζει. Χρέος λοιπόν, όλων των προοδευτικών, ελεύθερων και δημοκρατών ανθρώπων, ιδίως τέτοιες μέρες που γεννούν στη μνήμη μας την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, είναι να μην αφήσουμε ξανά αυτή την ακροδεξιά να επιβάλει τα ειδεχθή της προ-τάγματα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.»

Aνακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε η Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων:

Το βράδυ της Τετάρτης 16/09 συνελήφθησαν 51 άτομα, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, που πραγματοποιούσαν παρέμβαση στην παραλία της Θεσσαλονίκης, απαλείφοντας σβάστιγκες και άλλα ναζιστικά σύμβολα. Αρχικά προσήχθησαν με την υποψία τέλεσης «διατάραξης κοινής ειρήνης», έπειτα συνελήφθησαν και δημιουργήθηκε δικογραφία που περιλαμβάνει 5 πλημμελήματα και ένα κακούργημα (!): φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά από κοινού πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο, παράνομη οπλοφορία, διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια.Η παραπάνω δίωξη αποσκοπεί αποκλειστικά στην ηθική, πολιτική και οικονομική εξόντωση των συλληφθέντων και την τρομοκράτηση του αντιφασιστικού κινήματος και καμία σχέση δεν έχει με το κράτος δικαίου και τις αρχές του.

Η «κοινή ειρήνη» δεν διαταράσσεται, κατά την άποψη των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, από τα ίδια τα ναζιστικά σύμβολα και όσους αναφέρονται σε αυτά, αλλά από όσους αγωνίζονται για την απάλειψη τους τόσο από τους τοίχους όσο κυρίως και από την ίδια την πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Η κανονικοποίηση του φασισμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με αυτόν κατά τρόπο μιθριδατικό έχει επικίνδυνα αποτελέσματα και απειλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας μας έχει αποδείξει άλλωστε πως σχετίζονται οι φασιστικές ομάδες με την διάχυση του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας στην κοινωνία (χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπόδικος Κασιδιάρης διαδήλωνε πριν λίγες μέρες ανενόχλητος στο Λευκό Πύργο κατά της χρήσης μάσκας). Οι συγγενικοί δεσμοί μεταξύ ναζιστικών ομάδων και δυνάμεων καταστολής έχουν φέρει στο προσκήνιο ένα νέο παρακράτος που δρα ανενόχλητο κατά μεταναστών, εργαζομένων, αγωνιζόμενων ανθρώπων. Αυτό το παρακράτος των μαχαιροβγαλτών είναι που δικάζεται στις 7 Οκτώβρη, ημέρα που θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και γίνεται συστηματική προσπάθεια για τη συγκάλυψη των πεπραγμένων του και την απόδοση της δολοφονίας Φύσσα σε μεμονωμένη δράση ή και «στην κακιά την ώρα».

Ως Κίνηση Ασκουμένων και νέων Δικηγόρων δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες και καλούμε την δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων έστω και την ύστατη στιγμή.

Καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και τις ενώσεις νέων δικηγόρων να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου και να πάρουν θέση, καταδικάζοντας τις πρακτικές εξοντωτικών ποινικών διώξεων και τρομοκράτησης της κοινωνίας.
Αύριο, στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα, τα μέλη της Κίνησης θα συμμετάσχουμε στην αντιφασιστική πορεία στις 18.30 στην Καμάρα και καλούμε τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό παρόν.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις