Να κλείσει μόνιμα τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να περιορίσει άλλους λογαριασμούς όπως εκείνον της αμερικανικής προεδρίας, αποφάσισε το πιο προσφιlές στον Αμερικανό πρόεδρο μέσο, το Twitter.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τα όσα ακολούθησαν την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τη περασμένη Τετάρτη και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, Facebook και Instagram αποφάσισαν να αναστείλουν επ’ αόριστον τους λογαριασμούς του Ντ. Τραμπ Όπως δήλωσε σε ανάρτησή του ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ, «τα σοκαριστικά γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών ξεκάθαρα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μεταβίβαση εξουσίας στον εκλεγμένο διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν», υπογράμμισε και σημείωσε ότι οι επίμαχες αναρτήσεις του απερχόμενου προέδρου κρίθηκε ότι θα προκαλούσαν περαιτέρω βία.

Επομένως, αναφέρει πως «πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι επιτρέποντας στον πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία μας αυτή την περίοδο είναι απλά πολύ μεγάλοι. Για αυτό, επεκτείνουμε το μπλοκάρισμα που επιβάλαμε στους λογαριασμούς του στο Facebook και το Instagram επ’ αόριστον και τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας», κατέληξε ο Ζούκερμπεργκ.

Μετά λοιπόν από τα δύο μέσα που επιχείρησαν να ελέγξουν με αυτόν τον τρόπο τα μηνύματα Τραμπ που φτάνουν στον κόσμο, ένα άλλο μέσο, το πιο αγαπητό στον απερχόμενο πρόεδρο, αφού ήταν και αυτό στο οποίο ανέβαζε τα περισσότερα εκ των μηνυμάτων του, το Twitter, αποφάσισε να κλείσει οριστικά τον λογαριασμό του.

Αν κανείς μεταβεί στην αναζήτηση και πληκτρολογήσει @realDonaldTrump, τον προσωπικό λογαριασμό δηλαδή του προέδρου, δεν θα βρει αποτέλεσμα. Το μέσο είχε επιχειρήσει και αυτό να αναστείλειτον λογαριασμό του και να μειώσει έτσι την απήχηση Τραμπ, ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος, επιχείρησε να παρακάμψει τη συγκεκριμένη απαγόρευση της πλατφόρμας και να διαδώσει τα μηνύματά του, είτε από τον λογαριασμό της προεκλογικής του καμπάνιας, είτε από τον επίσημο λογαριασμό της Αμερικανικής προεδρίας.

Το Twitter, προχώρησε σε μια σειρά μέτρων. Αρχικά ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του, ύστερα αφού ο Τραμπ έγραψε από τη σελίδα της αμερικανικής προεδρίας «Δε θα μας φιμώσουν», το Twitter, ξεκίνησε τη διαγραφή μιας σειράς αναρτήσεων σε αυτό τον λογαριασμό (@POTUS) και τέλος όταν η ίδια ανάρτηση εμφανίστηκε στον λογαριασμό της προεκλογικής του εκστρατείας, η εταιρεία έκλεισε και αυτόν τον λογαριασμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Twitter, «μετά από προσεκτική αναθεώρηση των πρόσφατων Tweets από τον λογαριασμό @realDonaldTrump και άλλον γύρω του – συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται και ερμηνεύονται στο περιβάλλον του Twitter και εκτός αυτού – αναστείλαμε οριστικά τον λογαριασμό λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της πλατφόρμας.

Επίσης προσθέτει ότι «στο πλαίσιο των φρικτών γεγονότων αυτήν την εβδομάδα, καταστήσαμε σαφές την Τετάρτη ότι πρόσθετες παραβιάσεις των κανόνων του Twitter θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυτήν τη συγκεκριμένη πορεία δράσης. Το πλαίσιο δημοσίου συμφέροντος υπάρχει για να επιτρέπει στο κοινό να μαθαίνει απευθείας από εκλεγμένους αξιωματούχους και παγκόσμιους ηγέτες. Είναι βασισμένο σε μια αρχή, ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να θέτουν την εξουσία να λογοδοτεί δημοσίως.

»Ωστόσο, καταστήσαμε σαφές ήδη εδώ και χρόνια, ότι οι λογαριασμοί αυτοί, δεν βρίσκονται εντελώς υπεράνω των κανόνων μας και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter για να υποκινήσουν τη βία, μεταξύ άλλων. Θα συνεχίσουμε να είμαστε διαφανείς ως προς τις πολιτικές μας και την επιβολή τους», καταλήγει η ανακοίνωση παραθέτοντας εν συνεχεία συγκεκριμένα tweets αλλά και τη συνολική διαδικασία αξιολόγησής τους, που οδήγησε στο σκεπτικό της απόφασης.