Με αφορμή τα όσα δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο Π. Καμμένος σχετικά με καταστροφή και εξαφάνιση εγγράφων για την ανάληψη έργου ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα) από συγκεκριμένη εταιρεία, επί θητείας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

«Λυπάμαι που το κάνω αλλά υποχρεώνομαι να το κάνω. Καταθέτω τα email που ανακτήθηκαν από το ΥΠΕΞ που δείχνουν ότι πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, πριν καν συνταχθεί η προκήρυξη, υπάρχει αλληλογραφία με την εταιρία που ήθελε να πάρει το έργο. Ο υποψήφιος του διαγωνισμού ετοίμασε την προκήρυξη που θέλει. Σε κάποιο email αναφέρεται: “δες το κείμενο για να προωθηθεί ως τελικό. Αντε και με το καλό. Την Δευτέρα θα δω τον Τόνι” -Ο Τόνι είναι μάλλον ο Πετσίτης του συστήματος», είχε δηλώσει στη Βουλή ο Π. Καμμένος και είχε προσκομίσει έγγραφα.

«Τα έγγραφα έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες»

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με ανακοίνωση στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, απέρριψε τις κατηγορίες και τόνισε πως όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού, και οι υπογραφείσες συμβάσεις, βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχουν διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού, και φυσικά οι υπογραφείσες συμβάσεις, ευρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Έχουν δε πολλαπλώς διαβιβαστεί τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για τον κατ’ αρμοδιότητα έλεγχό τους. Ουδέποτε ο τ. Υπουργός, κ. Κοτζιάς, έδωσε εντολή να καταστραφούν τα έγγραφα που αφορούν τον εν θέματι διαγωνισμό.

Τούτο δε είναι και αυταπόδεικτο καθότι κατά την ανωτέρω συζήτηση όλα τα απαιτούμενα με την επερώτηση σχετικά έγγραφα τέθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Κατρούγκαλο, στη διάθεση των επερωτώντων. Οι συμβάσεις υπεργολαβίας κατατέθηκαν στη Βουλή έτσι ακριβώς όπως προωθήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ανάδοχη εταιρεία στο σχετικό διαβιβαστικό της, τα συμφωνηθέντα ποσά απαλείφθηκαν για λόγους εμπιστευτικότητας/απορρήτου, όπως προβλέπεται στη σύμβαση.

Το μεγαλύτερο τμήμα της αναγνωσθείσας στη Βουλή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας φαίνεται να προέρχεται από προσωπικές διευθύνσεις, στις οποίες αυτονόητα ουδείς υπάλληλος του Υπουργείου, πέραν των χρηστών του, δύναται να έχει πρόσβαση. Επιπλέον, τονίζεται ότι ο κ. Νικητάκος, ουδέποτε υπήρξε σύμβουλος του τ. υπουργού, κ. Κοτζιά.

Τα μέλη των επιτροπών τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν στη Βουλή δεν έτυχαν τιμωρητικής μεταχείρισης από τον τ. Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Κοτζιά. Ενδεικτικά, ο ένας υπάλληλος του οποίου το όνομα αναφέρθηκε μετατέθηκε στο Τόκιο κατόπιν δικού του αιτήματος προς την υπηρεσία, το οποίο και ικανοποιήθηκε. Τέλος, σημειώνεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε και διεξήχθη σύμφωνα με την ειδικές προβλέψεις του άρθρου 20 του ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α΄269/24.12.2014), καθώς και ότι το σύνολο των χωρών της Ευρώπης χρησιμοποιούν εξωτερικό πάροχο».

Ζήτησε εξηγήσεις η ΝΔ

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε την Δευτέρα ανακοίνωση, μετά από συνέντευξη του Π. Καμμένου στον ΣΚΑΙ, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με τις κατηγορίες του Π. Καμμένου, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε ο Ν. Κοτζιάς σχετικά με την υπόθεση:

«O κ. Καμμένος επανέλαβε σήμερα ότι ο κ. Κοτζιάς εμπλέκεται σε ένα οικονομικό σκάνδαλο ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του και των οικείων του. Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον καλύπτει. Οι αλληλοκαταγγελίες αυτές δεν αφορούν βέβαια μόνον τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους, αλλά όλους τους πολίτες.

«Γι’ αυτό και ρωτάμε ευθέως τον πρωθυπουργό: Τι ακριβώς γνωρίζει για την υπόθεση με τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών και αδειάζει τον κ. Κοτζιά; Και κυρίως: Θα δώσει εντολή να αρθεί η ασυλία όλων των εμπλεκομένων για να μάθουμε επιτέλους τι συνέβη;».