Η Ουλρίκε Ντέμερ μίλησε για «θεμιτό ενδιαφέρον» από πλευράς της Ελλάδας για τον λόγο που δεν προσκαλέστηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη,  διευκρινίζοντας ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Απέφυγε, πάντως, να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε η σύνθεση της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει για τα κριτήρια με τα οποία κλήθηκαν οι χώρες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη.

Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Ντέμερ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα. Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, ισχυρίστηκε ότι το Βερολίνο διαφωνεί με το μνημόνιο Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για θαλάσσιες ζώνες που καταπατά το διεθνές δίκαιο λέγοντας πως «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων».

Αναγνώρισε ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν θεμιτό ενδιαφέρον και ανησυχίες για το μέλλον της Λιβύης», επαναλαμβάνοντας ότι το κεντρικό σημείο της Διάσκεψης του Βερολίνου και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» ήταν συγκεκριμένο. Όπως είπε, την συνέχεια θα υπάρξουν περαιτέρω εργασίες, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται μια Διεθνής Επιτροπή Follow Up η οποία θα συνοδεύει τα αποτελέσματα της «Διαδικασίας του Βερολίνου», όπου «θα μπορέσουν χώρες να συνεισφέρουν. Η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα σημείο εκκίνησης για κάτι, δεν είναι το τέλος και θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για χώρες να συμμετάσχουν ενεργά. Από την αρχή θέλαμε να ενημερώνουμε ενεργά άλλες χώρες για το τι κάνουμε, να δημιουργήσουμε διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, ιδιαίτερα βεβαίως για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και άλλους παίκτες. Αυτό ήταν ένα εγχείρημα που μας συνόδευσε ενεργά τους τελευταίους μήνες, το οποίο πήραμε πολύ σοβαρά και μπορώ να επισημάνω ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει και η ΕΕ εκπροσωπώντας όλα τα κράτη – μέλη της».

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο Μητσοτάκης ήθελε, η Βούλτεψη δεν θέλει

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο «Βήμα» ότι «θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;».

Ωστόσο, η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, αναφέρει σε άρθρο της στο liberal.gr ότι η Ελλάδα δεν έχει δουλειά στη Διάσκεψη του Βερολίνου, επισημαίνοντας πως από εκεί απουσιάζουν και το Ισραήλ και η Κύπρος που είναι σύμμαχοι της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Με συγχωρείτε, αλλά αν επιτρέπεται θα ήθελα να υποβάλω μια αφελή ερώτηση: Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη διαδικασία του Βερολίνου, σε μια διάσκεψη δηλαδή που αποκλειστικό (λέμε τώρα) σκοπό έχει την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη (με την Γερμανία να έχει έτοιμο το προς υπογραφή κείμενο) και στην οποία δεν συμμετέχουν ούτε το Ισραήλ, ούτε η Κύπρος; Χαζοί είναι οι σύμμαχοί μας στον EastMed;».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα ούτε για διακοσμητικές παρουσίες, ούτε για μικρομεγαλισμούς, ούτε για τουρισμό, ούτε για να κουβαλάμε νερό σε ξένους μύλους», ενώ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα «έχει ήδη κερδίσει την καταδίκη όλων όσον αφορά στην παράνομη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ, διότι ακόμη και όλοι αυτοί στους οποίους αναφέρθηκα δεν μπορούν να αντιταχθούν στο διεθνές δίκαιο».