Διαρροές σε πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκει κάνεις στο διαδίκτυο από νωρίς το πρωί, οι οποίες κάνουν λόγο για επικείμενη απαγόρευση των συγκεντρώσεις ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μάλιστα, οι διαρροές επικαλούνται «συνταγή Πολυτεχνείου» όσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ και τις αποφάσεις απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι θα παρθούν από το απόγευμα της Παρασκευής και μετά. Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υποστήριξε ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και περίπου 2.000 αστυνομικοί θα είναι στο δρόμο για να αποτρέψουν τυχόν συγκεντρώσεις.

Διαρροές στον Τύπο για απαγόρευση των συγκεντρώσεων από την ΕΛ.ΑΣ ενόψει της επετείου δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου

Στις διαρροές αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Θανάσης Καμπαγιάννης:

Από το πρωί, που ανακοινώθηκε ότι ο Χρυσοχοϊδης πήγε στη ΓΑΔΑ για να οργανωθούν τα μέτρα τάξης για την 6η Δεκέμβρη, αναμένουμε το νέο Verboten της κυβέρνησης.

Ο λόγος της καθυστέρησης έχει να κάνει με τις ήττες που έχει υποστεί η στρατηγική των διαρκών απαγορεύσεων. Και η δυστοκία αυτή δεν θα υπήρχε, αν οι οργανώσεις του μαζικού κινήματος και οι απλοί πολίτες δεν είχαν επιδείξει τις τελευταίες βδομάδες ένα αξιοθαύμαστο μίγμα ανυπακοής, υγειονομικής υπευθυνότητας και υπεράσπισης της δημοκρατίας, σε πλήρη αντίθεση με την ανευθυνότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση ξέρει πώς οι ανακοινώσεις στον ιστότοπο του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ δεν αρκούν για να περιστείλουν το δημοκρατικό δικαίωμα της συνάθροισης.

Ξέρει, επίσης, ότι η προηγούμενη απαγόρευση μέσω του α. 68 παρ. 2 της ΠΝΠ του Μαρτίου εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς (βλ. ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας) και συσπείρωσε την αντιπολίτευση. Ακόμα και στο ζήτημα της έκφρασης γνώμης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο Μαγιορκίνης χαρακτήρισε την προηγούμενη απαγόρευση “πολιτική απόφαση”. Τυχόν νέα επίκληση στη νέα απαγόρευση της από 4/11 γνώμης της Επιτροπής (έναν μήνα μετά!) θα γελοιοποιήσει την πρόβλεψη του νόμου. Τυχόν αίτηση έκφρασης νέας γνώμης (που ειναι και το ορθό αφού η γνώμη πρέπει να ειναι ad hoc) ενέχει το στοιχείο του απρόβλεπτου και απονομιμοποιεί την απαγόρευση της 15-18/11.

Ξέρει, τέλος, η κυβέρνηση ότι για να εκδώσει απαγορεύσεις με τον ν. 4703/2020, χρειάζεται να επικαλεστεί τη “δημόσια ασφάλεια” και να έχει θετική γνώμη του κατά τόπο Πρωτοδίκη. Αν κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια από το κάλεσμα για ένα λουλούδι στο μνημείο της δολοφονίας του Αλέξη, αυτό θα χρειαστεί να ειπωθεί γραπτά και αιτιολογημένα.

Προσθέστε σε όλα αυτά τις δηλώσεις του Χρυσοχοϊδη μετά το Πολυτεχνείο ότι ο ιός δεν διασπείρεται σε εξωτερικό χώρο (προφανώς μόνο αν είσαι αστυνομικός!) και έχετε την εξήγηση γιατί η έκδοση της απαγόρευσης αργεί.

Σας το λέμε και, μαζί μας, σας καγχάζει η ιστορία: Η ελευθερία είναι σαν τον υδράργυρο. Όσο και αν προσπαθείτε να τη γραπώσετε, θα ξεγλιστράει πάντα μέσα από τα σιδερένια χέρια των πραιτόρων σας.

Μιας και διαβάζω ήδη δημοσιεύματα για τα μέτρα τάξης της ΕΛΑΣ για την αποτροπή συγκεντρώσεων την 6η Δεκέμβρη, μια αυτονόητη επισήμανση:

Οποιαδήποτε συγκέντρωση έχει ήδη καλεστεί ή οποιαδήποτε συνάθροιση δημιουργηθεί αυθόρμητα από κόσμο που, για παράδειγμα, θα πάει στη Μεσολογγίου να αφήσει ένα λουλούδι είναι απολύτως νόμιμη.

Δεν έχει υπάρξει, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (12:26, 4/12/2020), καμία απαγόρευση: ούτε δυνάμει της από 20/3/2020 ΠΝΠ (άρθρο 68 παρ. 2) για λόγους δημόσιας υγείας ούτε δυνάμει των διατάξεων του ν. 4703/2020 (νόμου Χρυσοχοϊδη) για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Απαγόρευση δεν συνιστά βεβαίως μια δήλωση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ αναρτημένη στον ιστότοπο του Υπουργείου, καθώς στερείται τον νόμιμο τύπο. Τυχόν αποδοχή τέτοιας ολέθριας πρακτικής θα έθετε την Ελληνική Δημοκρατία εκτός κράτους δικαίου και θα καθιστούσε τις πράξεις της Διοίκησης δικαστικά ανέλεγκτες.

Συνεπώς, η οποιαδήποτε συνάθροιση την 6η Δεκέμβρη είναι, πέραν από δίκαιη, και νόμιμη. Η μη ύπαρξη σχετικού λόγου (συμμετοχή σε συνάθροιση) στις βεβαιώσεις μετακίνησης δεν συνεπάγεται απαγόρευση συνταγματικού δικαιώματος.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους πολίτες να συμμετάσχουν στις συναθροίσεις μετακινούμενοι στα πλαίσια της κυριακάτικης σωματικής άσκησης (έκδοση βεβαίωσης Β6) που, μετά και την άσκηση του Πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Πάρνηθα, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.