Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου μέλη της ΓΕΝΟΠ προχωρούν σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου πληροφοριών της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση διατάζει άμεση επέμβαση και τα ΜΑΤ προβαίνουν σε συλλήψεις των συνδικαλιστών.

Μια ημέρα μετά η ΓΕΝΟΠ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην οποία καταγγέλλει τους αδιαφανείς χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με μια ειδική αναδρομική έκπτωση στους κατόχους μεγάλων εμπορικών κτιρίων. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ παρουσιάζει και μια λίστα εταιρειών που, σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι συνδικαλιστές, δεν έχουν πληρώσει καθόλου το «χαράτσι». Μέσα στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ εμφανίζεται ο Άρης Πορτοσάλτε ο οποίος υποστηρίζει ότι α) ο ΣΚΑΪ είναι ενοικιαστής του κτηρίου και ότι το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη (σχετική διασκεδαστική ανακοίνωση) και β) ότι στον ΣΚΑΪ έρχεται μόνο λογαριασμός της ΔΕΗ για τις κεραίες εκπομπής, οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΕΕΤΗΔΕ.

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου φτάνει ανώνυμα στο γραφείο μας αντίγραφο του λογαριασμού του κτιρίου του ΣΚΑΪ το οποίο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της ΓΕΝΟΠ, αφού ο χώρος στον οποίο θα έπρεπε να αναγράφεται το ΕΕΤΗΔΕ  παραμένει κενός. Το ThePressProject  δημοσιεύει την επόμενη ημέρα ρεπορτάζ με τα στοιχεία και αποδεικνύει ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του κτιρίου (ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ) ανήκει στον κύριο Αλαφούζο (έτσι καταρρέει ο ισχυρισμός του κύριου Πορτοσάλτε περί ενοικιαστών και ιδιοκτητών).

Το ρεπορτάζ  του TPP χάνεται στο Διαδίκτυο. Κανένα μεγάλο media –οποιασδήποτε καταγωγής– δεν αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ. Ωστόσο η είδηση βρίσκει το δρόμο της μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σε λίγες ώρες υπάρχουν περισσότερες από 13.000 αναφορές σε Facebook και Twitter. Οι χρήστες του twitter αρχίζουν να πιέζουν τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ για απαντήσεις.

Η υπόθεση περιπλέκεται τρεις ημέρες αργότερα, όταν από το γραφείο της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα, φτάνει στο γραφείο μας επίσημη ερώτηση που έχει υποβληθεί ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου στον δήμαρχο Πειραιώς. Η ερώτηση αφορά καταγγελία για τη μη απόδοση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας κτιρίου (ΤΑΠ) που ανήκει στον Πειραιά. Ο αριθμός του ρολογιού ταυτίζεται με αυτόν του λογαριασμού που έχουμε δημοσιεύσει. Τούτο αποδεικνύει ότι α) ο ΣΚΑΪ δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ (αφού αυτό υπολογίζεται επί του ΤΑΠ) και β) ότι ο ΣΚΑΪ φοροαποφεύγει κατά πολύ περισσότερο από ό,τι φαινόταν στην αρχή.

Το νέο ρεπορτάζ του TPP έχει την ίδια τύχη με το προηγούμενο: ΜΜΕ – Κοινωνικά δίκτυα, σημειώσατε 0-2.

Στις 15 Νοεμβρίου η ΓΕΝΟΠ διανέμει Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο  οι ιδιοκτήτες της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ προσήλθαν τόσο στη ΔΕΗ και πλήρωσαν το χαράτσι, όσο και στον Δήμο Πειραιώς και πλήρωσαν το ΤΑΠ που επί χρόνια δεν πλήρωναν. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Αυγή , 15 ημέρες μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ του TPP, εκπρόσωποι της εταιρείας του κυρίου Αλαφούζου προσήλθαν στον Δήμο Πειραιά και κατέβαλλαν το ποσό των 140.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί αναδρομικά το απλήρωτο επί χρόνια ΤΑΠ. Στην απάντηση του δημάρχου Πειραιά δεν αναφέρεται αν οι κύριοι της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ πλήρωσαν κάποιο επιπλέον πρόστιμο για τις καθυστερημένες οφειλές.

Φαίνεται λοιπόν ότι το δημοσίευμα του ThePressProject και οι κινήσεις της Σοφίας Σακοράφα τελικά απέφεραν ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία του κράτους . Όσο για τον ΣΚΑΪ, αυτός ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του το παρακάτω απολαυστικό κείμενο:

«Ανασκευάζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις καταγγελίες περί μη καταβολής του τέλους ακινήτων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το ενιαίο τέλος ακινήτων έχει καταβληθεί κανονικά τόσο από την εταιρεία που διαχειρίζεται το κτήριο στο όποιο στεγάζεται και ο ΣΚΑΪ».

Κύριοι: Θα μπορούσατε τουλάχιστον να διασώσετε την αξιοπρέπειά σας στο τέλος αυτής της υπόθεσης. Το κουτόχορτο δεν αναδασώνεται, και ως εκ τούτου δεν καταναλώνεται από όλους.

ΕΕΤΗΔΕGATE, υπόθεση ΣΚΑΙ:  over and out.