του Θάνου Καμήλαλη

Στο σχετικό κείμενο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζει ότι «αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη – τοποθέτηση των προσφύγων στο χώρο του σχολείου μας». Οι γονείς και κηδεμόνες μάλιστα απειλούν ότι «σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου». Όπως φαίνεται όμως, η απόφαση αυτή αφενός δεν ήταν ομόφωνη, αφετέρου ήταν κατευθυνόμενη, τόσο με την εκστρατεία τρόμου των προηγούμενων ημερών, όσο και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένες συνέλευσης. Την απόφαση καταψήφισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, Κατερίνα Καρανικολάου, ενώ 5 ακόμα γονείς αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ της πρότασης του Δ.Σ (71 μέλη υπερψήφισαν), ωστόσο έχει ενδιαφέρον το τι προηγήθηκε πριν την τελική απόφαση του Συλλόγου.

Όπως καταγγέλλει η κ.Καρανικολάου μιλώντας στο TPP, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το Διοικητικό Συμβούλιο μοίρασε ένα ψήφισμα στα μέλη, το οποίο ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι πρόσφυγες μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Θέλετε να ενταχθούν στο σχολείο μας;» Μοιάζει λογικό, σε αυτό το κλίμα και παρά την ατεκμηρίωτη και αβάσιμη κατηγορία, η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών, εμφανώς ελλιπώς ενημερωμένη, να τάχθηκε κατά της ένταξης των παιδιών των προσφύγων. Μια στάση επίσης που, μετά την κοινωνική κατακραυγή και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων, φαίνεται ότι έχει αρχίζει να αλλάζει. «Αρκετοί γονείς δεν ήταν ενημερωμένοι για το τι ψήφισαν και διαφοροποιούνται από τη χθεσινή απόφαση» υποστηρίζει η κ.Καρανικολάου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει ιστορικό προηγούμενο σε ξενοφοβικές αποφάσεις. Όπως αναφέρει η κ.Καρανικολάου, πέρσι το Δ.Σ. καταψήφισε πρόταση της για τη συλλογική ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες της περιοχής. Η απόφαση του Συμβουλίου ήταν ότι «δεν βοηθάμε πρόσφυγες, παρά μόνο Έλληνες!». Μάλιστα η συνεδρίαση δεν καταγράφηκε στα πρακτικά και η ίδια αποπέμφθηκε από γραμματέας του συλλόγου, επειδή «επιχείρησε να δημοσιοποιήσει τα ιδιαίτερα του». Ένα ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν η μόνη που εκδόθηκε από σύλλογο γονέων στην περιοχή. Είχε προηγηθεί, μόλις μία μέρα πριν, απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου. Το… περίεργο εδώ είναι ότι δύο κείμενα είναι ακριβώς ίδια, λέξη προς λέξη.

Τις αποφάσεις των δύο Συλλόγων ακολούθησε αυτή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου, που διαφοροποιείται από αυτήν, τονίζοντας ότι είναι μεμονωμένη ενέργεια και «δεν εκφράζει το σύνολο των σχολείων του Ωραιοκάστρου». Ο πρόεδρος της Ένωσης, Αθανάσιος Τσολακίδης, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας το πρωί της Τετάρτης, ενώ χθες Τρίτη, υποστήριξε το δικαίωμα των προσφύγων να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία, αποδίδοντας την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην «απουσία ενημέρωσης από την Πολιτεία». 

Φόβος και ακροδεξιά ρητορική

Πριν λάβουν αυτά χώρα όμως, είχε προηγηθεί μια εκστρατεία τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας και κατασυκοφάντησης των προσφύγων, με αβάσιμες κραυγές για «υγειονομικούς κινδύνους» για τα παιδιά ελληνικής καταγωγής της περιοχής. Επικεφαλής σε αυτήν την εκστρατεία είναι ο τοπικός άρχοντας της περιοχής, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Στις 2 Σεπτεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο του Ωραιοκάστρου πρότεινε τη δημιουργία «σχολείων προσφύγων εκτός των  σχολείων και του δήμου», καλώντας τους πολίτες, σε περίπτωση που δεν θα εισακουστεί η πρόταση αυτή, «να προχωρήσουν σε ομαδικές κινητοποιήσεις».

Συν τοις άλλοις, στο βίντεο που ακολουθεί ο κ.Γαβότσης, μιλώντας με κάτοικους της περιοχή, προτρέπει τους πολίτες «να παρέμβουν». Ακολουθεί η συνομιλία με πολίτη, που ρωτάει αν είναι δυνατόν να προβέι σε «μη νομιμες» πράξεις. Ο διάλογος είναι ο εξής:

-Γαβότσης: Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες.
-Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;
-Γαβότσης: Νόμιμα δεν υπάρχει.
-Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;
-Γαβότσης: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

Σε άλλο βίντεο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου τάσσεται κατά της παρουσίας παιδιών προσφύγων σε δημοτικά σχολεία, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο «μολυσματικών ασθενειών» μεταξύ των οποίων η ελονοσία, η ηπατίτιδα C και ο καρκίνος του ήπατος Γνωρίζετε πολύ καλά οτι η ελονοσία υπάρχει ακόμη. Η Καβάλα τώρα έχει αρχίσει να εμβολιάζεται. Θερίζει η ηπατίτιδα. Και η ηπατίτιδα C είναι αυτή η οποία ενοχοποιείται κατά 95% για τον καρκίνο του ήπατος…Άρα εγώ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όχι σαν δήμαρχος αλλά σαν γιατρός. Και μην μου πείτε ότι θα προλάβουν οι καθαρίστριες το απόγευμα μετά τις 6 -και ποιες καθαρίστριες- να καθαρίσουν. Άρα το θέμα της υγιεινής των σχολείων με ότι συνεπάγεται είναι σοβαρό. Λέω και επιμένω ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βρουν τους χώρους διδαχής των.

Οι τοποθετήσεις του δημάρχου αλλά και οι δύο αποφάσεις των Συλλόγων προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, αν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Γιατροί του Κόσμου: Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι τα παιδιά δεν ειναι εμβολιασμένα

Τις απόψεις του δημάρχου απορρίπτουν κατηγορηματικά οι «Γιατροί του Κόσμου». Μιλώντας στο TPP το μέλος της διεθνούς οργάνωσης που πραγματοποιεί εμβολιασμούς στο κέντρο προσφύγων του Ωραιοκάστρου, Νικήτας Κανάκης τονίζει ότ «δεν μπορεί κανείς να λέει ότι τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα».

Οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το ελβετικό τμήμα παρέχουν καθημερινή ιατρική κάλυψη στην περιοχή, ενώ στον χώρο υπάρχει παιδίατρος έξι μέρες την εβομάδα. «Πόσα παιδιά στην Ελλάδα λαμβάνουν τέτοια φροντίδα;» αναρωτιέται ο κ.Κανάκης, που υποστηρίζει επίσης ότι τα παιδιά των προσφύγων υποβάλλονται πολλές φορές σε διπλούς εμβολιασμούς καθώς είναι πολύ πιθανό να είχαν εμβολιαστεί και στη Συρία, πριν ο πόλεμος καταστρέψει το ιατρικό σύστημα της χώρας. «Πριν τον πόλεμο η Συρία ήταν μια κανονική χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια εκεί. Επειδή όμως λόγω του ξεριζωμού είναι πολύ δύσκολο να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια Υγείας τους, από τον Ιούλιο το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη συνεργασίας όλων των διεθνών οργανώσεων και ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών, διπλών σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, πολλά παιδιά προέρχονται από την Ειδομένη, όπου κι εκεί διεξάγονταν εμβολιασμοί».

Αυτήν τη στιμγμή κάθε οικογένεια που βρίσκεται στο συγκεκριμένο κέντρο προσφύγων έχει αναλυτικό βιβλιάριο εμβολιασμού, ενώ την ίδια άποψη με τους «Γιατρούς του Κόσμου» έχει και το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Τα φτωχά παιδιά δεν είναι άρρωστα παιδιά» σχολιάζει ο κ.Κανάκης.

Η άλλη όψη

Στον αντίποδα, μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, μια πολύ διαφορετική απόφαση σχετικά με την παρουσία παιδιών προσφύγων στα δημοτικά σχολεία εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. «Θέλουμε ένα σχολείο που γεννά το φόβο και το μίσος; Θέλουμε ένα σχολείο που σπέρνει στις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών μας την αποστροφή για τον διωγμένο και τον κατατρεγμένο;» αναρωτιέται ο Σύλλογος.

«Η ελληνική κοινωνία, παρότι μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έδωσε την προηγούμενο περίοδο μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε ολόκληρη την υφήλιο, με τον τρόπο που αγκάλιασε και βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας και που η συντριπτική τους πλειοψηφία άλλωστε βρίσκεται ήδη στους τόπους προορισμού τους», προσθέτει.

Θεωρούμε ντροπή την προσπάθεια ορισμένων να αμαυρώσουν αυτήν την τόσο όμορφη εικόνα είτε από άγνοια είτε από ρατσιστικά κίνητρα. Θέλουμε να καταδικάσουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ανακοινώσεις γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα να ζήσουν όπως πρέπει να ζουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σα να είναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά» συνεχίζουν οι γονείς και κηδεμόνες και καταλήγουν λέγοντας ότι «στο σχολείο ήδη φοιτούν οι πρώτοι μαθητές από τη Συρία. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό».