Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής, καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δουλέψουν οι διανομείς, επισημαίνοντας πως κάνει πλάτες στους εργοδότες και αρκείται σε «συστάσεις» γενικά και αόριστα για την προστασία των εργαζόμενων.

Ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως «οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ειδικά υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες», χωρίς όμως να δεσμεύονται για κυρώσεις κατά των εργοδοτών που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των διανομέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου, που απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

Η στάση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τους διανομείς, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη και απαράδεκτη.

Αντί το Υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους. Αντί να απαγορεύσει την διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες παγετού , σε συνθήκες που ούτε καν τα αυτοκίνητα δε μπορούν να κυκλοφορήσουν , κάνει απλές συστάσεις στους εργοδότες.

Κάνει συστάσεις σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, που επιβάλλουν στους εργαζόμενους διανομείς να δουλεύουν με ασυντήρητα οχήματα, μεταφέροντας όλο το κόστος σε αυτούς. Το Υπουργείο κάνει συστάσεις σε αυτούς που ευθύνονται για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα διανομέων σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτούς που ευθύνονται για το χθεσινό εργατικό ατύχημα διανομέα στο κέντρο της Αθήνας, που μέχρι σήμερα το πρωί καλούσαν για δουλειά τους διανομείς , απειλώντας τους ότι θα χάσουν το μεροκάματο που είναι τόσο αναγκαίο για να τα βγάλουν πέρα.

Οι συστάσεις που κάνει η κυβέρνηση, στην ουσία ωθούν τους εργοδότες να ενεργήσουν κατά το δοκούν.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει τη πρώτη ευθύνη για τις θανατηφόρες συνθήκες εργασίας των διανομέων.

Απαιτούμε ακόμα και τώρα , μπροστά στις συνθήκες του παγετού και για τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και το Υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Για να μην μετρήσουμε ακόμα περισσότερα εργατικά ατυχήματα.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες τώρα να πάρουν μέτρα για τη προστασία και ασφάλεια των διανομέων.

Απαιτούμε:

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία ,χωρίς καμία αλλαγή στα μισθολογικά  δικαιώματα των διανομέων.

Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας .

Να ενταχτούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν  με την ειδικότητα του διανομέα.