X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το υπουργείο Μετανάστευσης «κωφεύει» για νεοσύστατη ΜΚΟ – πρώην «γαλάζια» παράταξη

Αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζει να αφήνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον επικεφαλής του, Νότη Μηταράκη, να δίνει μόνο μερικές έωλες εξηγήσεις αναφορικά με «γαλάζια» παράταξη που μεταλλάχθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα ΑΜΚΕ HOPELAND και ανέλαβε επτά ημέρες μετά την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ από το υπουργείο Μετανάστευσης με χρηματοδότηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο παραμένει έκθετο μπροστά στα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι η διαδικασία πρόσκλησης της υπεύθυνης Αρχής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα τροποποιήθηκε δύο φορές και δύο εβδομάδες μετά την τελευταία τροποποίηση κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης η Hopeland. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης έχει ζητήσει από τον υπουργό περισσότερες πληροφορίες για τη Hopeland, καθώς και στοιχεία για το έργο της, την υλικοτεχνική υποδομή της και τα εχέγγυα που παρέχει για να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο και απαιτητικό έργο.
George Vitsaras / SOOC
|

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, στην αποκάλυψη ότι η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», μεταλλάχθηκε σε εταιρεία και μέσα σε επτά μέρες πήρε χρηματοδότηση για υλοποίηση έργου από το υπουργείο Μετανάστευσης, προέβη με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», πρόκειται για τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», η οποία κατέβηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αρβανιτάκη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η παράταξη μεταλλάχθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα ΑΜΚΕ HOPELAND και ανέλαβε επτά ημέρες μετά την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ από το υπουργείο Μετανάστευσης με χρηματοδότηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρχικά η Hopeland θα λάβει ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την παροχή 1.002 θέσεων σε έντεκα κτίρια στην Περιφέρεια Αττικής και ένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η πρώτη πρόσκληση της υπεύθυνης Αρχής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (το οποίο είχε εξάμηνη διάρκεια, από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους) πραγματοποιήθηκε στις 17.6.2020, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε δύο φορές, με αποτέλεσμα, ενώ αρχικά απαιτούνταν πλήθος δικαιολογητικών, στην τελική μορφή της η προκήρυξη στις 15.9.2020 να ζητεί απλώς από τις ΜΚΟ που θα συμμετέχουν να έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στο μητρώο.

Το παραπάνω σε συνδιασμό με τις μεθοδεύσεις του υπουργείου ώστε να υπάρχει και «παράθυρο» για την εγγραφή των ΜΚΟ στο Μητρώο καθώς παρά τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, επαφίεται και στην απόφαση του ειδικού γραμματέα, δημιουργεί ένα σκιώδες πλαίσιο που φαίνεται να εφάπτεται με τις καταγγελίες και τα στοιχεία του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

Εξάλλου, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης, στις 29.9.2020, κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης η Hopeland, η οποία είχε συσταθεί ουσιαστικά μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 22.9.2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην ερώτησή του ο Γιώργος Καμίνης, από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ φαίνεται ότι στις 3 Αυγούστου του 2020, εταίροι της ΑΜΚΕ HOPELAND είναι ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης – το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος- με ποσοστό 97% και ο Γεώργιος Πουλαδάκης με ποσοστό 3%.

Ένα μήνα μετά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης μεταβιβάζει αιτία δωρεάς τα εταιρικά του μερίδια στους Γεώργιο Πουλαδάκη και Αικατερίνη Ρούκα, και ειδικότερα στον Γεώργιο Πουλαδάκη το 87% και στην Αικατερίνη Ρούκα το 10%, με συνέπεια το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να φύγει από την εταιρεία.

Δεν απάντησε επί της ουσίας ο Μηταράκης

Έπειτα από τις αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σχολίασε ότι η παροχή θέσεων στέγασης στο πρόγραμμα ESTIA II «πραγματοποιήθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Οι τιμές ήταν προκαθορισμένες, οι προδιαγραφές επίσης καθορισμένες και όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές».

Ο υπουργός Μετανάστευσης απάντησε ότι «στις προϋποθέσεις του προγράμματος δεν ζητάμε πιστοποιητικά κομματικών ή ιδεολογικών φρονημάτων. Όπως μέσα από τη Βουλή είχε ζητήσει ο κ. Καμίνης, για τη διαδικασία τοποθέτησης διοικητών στις δομές φιλοξενίας».

Για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης «τους εφιστώ την προσοχή αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκουν αμφοτέρωθεν, καθώς και στις συνδέσεις που κάνουν μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Γιατί, όχι μόνο θίγουν υπολήψεις, αλλά και, τελικά, κηλιδώνουν τη δική τους αξιοπιστία».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις