Ο δικηγόρος, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος προ ημερών έφερε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα του τρόπου απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά, καθώς κέρδισε, για λογαριασμό γονέων-μαθητών,  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ζήτημα, αναφέρθηκε με εκτενή ανάρτηση του στο θέμα.

Κατά την τότε απόφαση του ΕΔΔΑ, το κράτος υποχρεώνεται να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε μαθήτρια που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ (και τους γονείς τους) καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Μάλιστα, όπως είχε εξηγηθεί «κρίθηκε ότι οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. «Ωστόσο, το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλει στους γονείς να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτή η προϋπόθεση επιβάλλει ένα απαράδεκτο βάρος στους γονείς, να αποκαλύψουν πληροφορίες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύπτει ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση. Επιπλέον αυτό το σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους γονείς να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης, ιδίως σε μια περίπτωση όπως των προσφευγόντων που ζουν σε μικρά νησιά όπου η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα και ο κίνδυνος του στιγματισμού είναι πολύ σοβαρότερος».

Απόφαση – σταθμός για τα θρησκευτικά και το δικαίωμα στην ελευθερία των πεποιθήσεων στην Ελλάδα

«Το Υπουργείο έσπευσε τότε να ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής και πολύ απλά δεν την εφάρμοσε. Έτσι, στο 1ο Λύκειο Γέρακα απορρίφθηκε αίτημα γονέων που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα και χωρίς το «δεν είναι Χ.Ο.», επειδή το Υπουργείο δεν εφάρμοσε την εξαγγελία της Υπουργού ότι θα τηρήσει την απόφαση της Αρχής», αναφέρει στη σημερινή του ανάρτηση ο δικηγόρος και ρωτά: «Θα λογοδοτήσει κανένας από το Υπουργείο που παραβιάζεται o GDPR;»

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Β. Σωτηρόπουλου:

Οι δικαιολογίες του Υπουργείου Παιδείας ότι οι απαλλαγές από τα θρησκευτικά πρέπει να υποβάλλονται ως τις 20/9 είναι απλά παραδοχή του Υπουργείου ότι στην φετινή διαδικασία ΔΕΝ εφάρμοσε την απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων που δημοσιεύθηκε στις 4/9/2019 δηλαδή πέντε μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Η απόφαση έλεγε ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία απαλλαγής και θα έπρεπε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ να γίνουν δεκτές αιτήσεις χωρίς να αναγράφεται ότι «δεν είναι Χ.Ο» ο μαθητής.

Το Υπουργείο έσπευσε τότε να ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής και πολύ απλά δεν την εφάρμοσε. Έτσι, στο 1ο Λύκειο Γέρακα απορρίφθηκε αίτημα γονέων που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα και χωρίς το «δεν είναι Χ.Ο.», επειδή το Υπουργείο δεν εφάρμοσε την εξαγγελία της Υπουργού ότι θα τηρήσει την απόφαση της Αρχής.

Την 31/10 η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτό ακριβώς το θέμα. Η Υπουργός πάλι ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί.

Αντί λοιπόν να δώσει άλλες δέκα μερες προθεσμία απαλλαγών, στελέχη του υπουργείου απαντούν στην Καθημερινή και στην ΕΦΣΥΝ ότι θα συμμορφωθούν του χρόνου με την απόφαση του ΕΔΔΑ.

Το πρόσχημα του σχολικού προγραμματισμού δεν θα πείσει το ΕΔΔΑ ότι η Χώρα δεν παραβίασε τα ίδια δικαιώματα για το σχολικό έτος 2019 – 2020, όπως δεν πείστηκε και με το αβάσιμο αντίστοιχο επιχείρημα της Χώρας ότι το ΣτΕ αργούσε να δικάσει την υπόθεση των θρησκευτικών Γαβρόγλου επειδή περίμενε πρώτα να βγάλει την απόφαση ΤΟΥ επι της υπόθεσης των θρησκευτικών Φίλη. Δεν πείστηκε το ΕΔΔΑ ότι η καθυστέρηση του ίδιου δικαστηρίου για έκδοση απόφασης σε ΑΛΛΗ υπόθεση είναι επαρκής λόγος να μην προστατευθούν εγκαίρως τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ΣτΕ, ενώ εμείς προσφύγαμε ΑΜΕΣΑ σε αυτό.

Τότε η Χώρα είπε «γιατί δεν προχωρήσατε σε αίτηση αναστολής και έκδοση προσωρινής διαταγής»; Το ΕΔΔΑ ούτε κι από αυτό πείστηκε. Εμείς όμως τώρα δίνουμε στο Διοικητικό Εφετείο την ευκαιρία να δικάσει την υπόθεση.

Έχουμε προσφύγει από την προηγούμενη Παρασκευή και μέχρι στιγμής το Διοικητικό Εφετείο ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Φταίω εγώ τώρα αν προσφύγω από σήμερα στο ΕΔΔΑ θεωρώντας ότι και τώρα έχω αναποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, όπως αποδείχθηκε και το ΣτΕ;

Η Κεραμέως που την χειροκροτήσατε για τις ανακοινώσεις της, που είναι; Τί κάνει για όλα αυτά; Θα κρυφτεί πίσω από τις ανακοινώσεις των υπηρεσιακών του Υπουργείου ότι δήθεν δεν προλαβαίνουν;

Θα λογοδοτήσει κανένας από το Υπουργείο που παραβιάζεται o GDPR;

Ερωτηματικά.
Και απαντήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στελέχη του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά το νέο πλαίσιο για τη διδασκαλία των θρησκευτικών και τις απαλλαγές των μαθητών από το μάθημα. Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, τα στελέχη του υπουργείου, υποστηρίζουν ότι οι αιτήσεις για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά κατατίθενται μόνο έως και λίγες ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Αυτό υπηρετεί τον στόχο της οργάνωσης των μαθημάτων και του σχολικού προγράμματος (κατανομή καθηγητών, απασχόληση μαθητών). Από την άλλη, η απόφαση της Αρχής είχε εκδοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, και άρα ο αντίλογος είναι πως υπήρχε χρόνος εναρμόνισης του υπουργείου.