Κατέβασαν τον διακόπτη, κυριολεκτικά, στο πανεπιστήμιο Μαμπ Εζουάρ της Αλγερίας οι πρυτανικές αρχές, για να εμποδίσουν, για δεύτερη φορά, τους φοιτητές, να προχωρήσουν σε προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Z».

Η προβολή της ταινίας είχε οργανωθεί από τη φοιτητική ομάδα Φοιτητές Για Την Αλλαγή και επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα που μας πέρασε σε αίθουσα με δυνατότητες προβολής, που βρίσκεται στο κτίριο του τμήματος βιολογίας. Ωστόσο, η αίθουσα έκλεισε, με εντολή της διοίκησης, χωρίς καν να ενημερωθούν οι φοιτητές, λίγο πριν την προβολή.

Απέναντι σε αυτό το ζήτημα, οι φοιτητές αποφάσισαν να μεταφερθούν σε αμφιθέατρο, όπου υπήρχε και πάλι δυνατότητα προβολής. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, και ενώ οι φοιτητές ετοίμαζαν την προβολή του «Ζ», η διεύθυνση διέταξε να κοπεί το ρεύμα όχι μονο στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο, αλλά σε όλο το μπλοκ, ώστε να μη γίνει δυνατή καμμία νέα μετακίνηση και, βεβαίως, η προβολή.

Η προβολή του «Ζ» στο πανεπιστήμιο αποφασίστηκε, γιατί στις αρχές του Φεβρουαρίου απαγορεύτηκε η προβολή της στην Κινηματογραφική Λέσχη του Αλγερίου, και επενέβη η αστυνομία για να την εμποδίσει. Υπενθυμίζεται ότι το «Ζ» είναι γαλλο-αλγερινή παραγωγή.