Σε διευκρινήσεις αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη με την ετήσια Έκθεσή του για την Ελλάδα (World Economic Outlook) προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας πως παρά τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των προβλέψεών του και των Ευρωπαίων, δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα.
 
Μεταξύ άλλων, το Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2018, την ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,4%.
 
Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στην έκθεση το ΔΝΤ, εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το επόμενο έτος, για το οποίο ο στόχος της κυβέρνησης βρίσκεται στο 3,5% θα κινηθεί στα επίπεδα του 2,2%, διορθώνοντας το 2% που είχε εγγραφεί ως πρόβλεψη στην έκθεση που δημοσιεύτηκε κατά την Εαρινή Σύνοδο του περασμένου Απριλίου.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του mignatiou.com, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σημειώνεται πως με βάση τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των προβλέψεων των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δις ευρώ.
   
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.
   
Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογήσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα.
 
Σημειώνεται επίσης πως το ΔΝΤ εκτιμά πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1,5% από το 2021 έως και το 2024.