«Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, ετοιμάζεται να βάλει σε κλήρωση με διαδικτυακή υποβολή αίτησης ποιοι θα είναι οι 12.000 «τυχεροί» που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικλα με την πλατφόρμα αιτήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιούνται δωρεάν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για διάγνωση του κορονοϊού σε πολίτες που επιθυμούν.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσει η στρεβλή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αφού έτσι αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, όπως ηλικιωμένοι, οι κοινότητες Ρομά, οι άστεγοι, πρόσφυγες και πολλοί άλλοι», εξηγεί καθώς η πλατφόρμα θα είναι ιντερνετική, πράγμα το οποίο αυτομάτως αποκλείει συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες.

Τέλος καταλήγει σημειώνοντας πως, «με 3.500 νεκρούς σε ενάμιση μήνα, την πανδημία εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο που ζητά η Επιτροπή από την πρώτη μέρα: Συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, και στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού υψηλής επικινδυνότητας. Ώστε να ξέρουν επιτέλους οι ειδικοί όλα τα δεδομένα και να μην αναγκάζονται να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα τυφλά».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας τη Παρασκευή, ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα». Η πλατφόρμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση πρόκειται να ενεργοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου και η αίτηση θα είναι προσβάσιμη στο testing.gov.gr.

Πλατφόρμα για πρόγραμμα μαζικών τεστ για κορονοϊό, αλλά «όχι για όλους»