Ο Γιάννης Ζαμπετάκης σπούδασε Χημεία (πτυχίο) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Χημεία Τροφίμων (PhD) στο University of Leeds. Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, ασχολήθηκε με τη βιοσύνθεση των αλκαλοειδών στο University of Durham. Στη συνέχεια, εργάστηκε για 3 χρόνια ως Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο University of Leeds (όπου παράλληλα σπούδασε και Διδακτική της Χημείας Τροφίμων (Μ.Εd.) και από την ίδια θέση υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003 έως σήμερα [από το 2008 ως Επίκουρος Καθηγητής]. Kαι «εξω-ακαδημαϊκά», ασχολείται με τα τρόφιμα: εκπαιδεύοντας, επιθεωρώντας (ως Lead Auditor σε συστήματα HACCP/ISO22000 και ISO9001) και αρθρογραφώντας (σε εφημερίδες, ειδικά περιοδικά και στο TPP). Έχει γράψει, με συνεργάτες του, 5 βιβλία για τα τρόφιμα και το περιβάλλον και μαζί με συνεργάτες του στο ΙΤΑΑΠ έχουν βαλθεί να σταματήσουν την ρύπανση στον Ασωπό, στο νερό και στη διατροφική αλυσίδα.

http://www.chem.uoa.gr/personel/Laboratories/FoodChem/cvs/zabetakis.htm
http://www.zabetakis.net/