Reuters: Γερμανία-Γαλλία αναλαμβάνουν υπολογισμένο ρίσκο με το Grexit


 
Η Γερμανία και η Γαλλία αναλαμβάνουν ένα συντονισμένο και υπολογισμένο ρίσκο αναφορικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν μια αριστερή νίκη στις εκλογές της Ελλάδας, αναφέρει το Reuters.
 
Η πρόθεση αυτή, σύμφωνα με τον Michael Huether, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW, είναι να καταστήσουν σαφές στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ότι «μπορούμε να τα πάμε καλά και χωρίς την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη», και να προειδοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει καταστροφή στην χώρα.
 
Ο Αλ. Τσίπρας του ΣΥΖΡΙΖΑ, επιμένει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο, έχει υποσχεθεί να δώσει τέλος στη λιτότητα που επιβάλλεται από τους διεθνείς πιστωτές με βάση τη συμφωνία διάσωσης εάν κερδίσει την εξουσία, και θέλει διαγραφή μέρους του χρέους των 240 δισ. ευρώ.
 
Το ρίσκο είναι ότι οι δύο κύριες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται από τους Έλληνες ότι παρεμβαίνουν και τους απειλούν, προκαλώντας μια αντίδραση, ύστερα από την εξαετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία τους κατά 20% και έθεσε εκτός εργασίας έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος  Francois Hollande δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν εάν θέλουν να μείνουν στο ενιαίο νόμισμα, ενώ ένα γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν φοβάται πλέον ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ζώνης του ευρώ.
 
Οι Merkel και Hollande είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια των χειμερινών διακοπών και θα συναντηθούν στο Στρασβούργο την Κυριακή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, αν και μια γαλλική διπλωματική πηγή επέμενε ότι δεν επρόκειτο για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα.
 
Σε περίπτωση που ο Αν. Σαμαράς χάσει την εξουσία, το πραγματικό ζήτημα είναι το πώς μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, αλλά όχι της θέσης της στην ευρωζώνη, δήλωσε η γαλλική πηγή.
 
Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, θα πρέπει να τηρήσει την υποχρέωση της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από το 2010.
 
Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει τις περικοπές στις βασικές συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, έχει κερδίσει κάποια συμπάθεια στη Γαλλία και στην Ιταλία, όπου οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις αναζητούν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο από τις αρχές της ΕΕ για να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη.
 

 

Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι κατ ιδίαν δηλώνουν ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, από ό,τι ήταν το 2012. Η ευρωζώνη έχει τώρα έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης και κάποια στοιχεία της τραπεζικής ένωσης ήδη έχουν εγκατασταθεί, και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα.


Independent: Αναπόφευκτο αρχίζει να φαίνεται ένα Grexit

Εάν αυτό που χρειαζόταν η ευρωζώνη για να σταθεροποιηθεί, ήταν η αποχώρηση των Ελλήνων, τότε θα είχε συμβεί μέχρι τώρα, εκτιμά ο Independent σε δημοσίευμά του. Όπως επισημαίνει, όντως, οι διαδοχικές κρίσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας, έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία για τους Γερμανούς –κυρίαρχη φωνή στην ευρωζώνη και από τους μεγαλύτερους πιστωτές- να πιέσουν την Αθήνα στην έξοδο. 

 
Αντιθέτως, με μια αξιοθαύμαστη προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος έχει πληρώσει και επιδοτήσει την Ελλάδα και τις άλλες μη ανταγωνιστικές οικονομίες του Club Med. Τις Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
 
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα του Independent, «η υποψία είναι ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και η γενναιοδωρία δεν συνοδεύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Περισσότερο από υποψία, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θριαμβεύσει στις εκλογές. Απειλεί να αθετήσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, καθώς είναι πολύ αυστηρή, παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».
 
Μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει το δημοσίευμα, δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε σύντομα.
 
«Μια νέα εκδοχή της δραχμής θα είχε υποστεί άμεση υποτίμηση, και η αξία του χρέους σε δραχμές, θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο. Η χρεοκοπία θα ήταν τότε η μόνη επιλογή. Κανένας δεν θα τους δανείζει. Οι Έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι τώρα».
 
Μια τέτοια τροπή των γεγονότων θα ήταν επίσης καταστροφική και για την ευρωζώνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας της «μετάδοσης». Αυτό το φαινόμενο που ελάχιστα γίνεται αντιληπτό, απέδειξε την καταστροφική του δυναμική στη διάρκεια τόσο της τραπεζικής κρίσης αλλά και των διαδοχικών κρίσεων στην ευρωζώνη. Ο πανικός, συχνά παράλογος, εξαπλώνεται από τράπεζα σε τράπεζα, από τράπεζα σε χώρα, και από χώρα σε χώρα, και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα, με το ευρώ να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, σε αντίστροφη πορεία με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
 
Παρά τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει, πολλές κυβερνήσεις πρέπει να διερωτώνται σιωπηλά αν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλώς αναπόφευκτη, καθώς η ελληνική αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις αποδειχθεί κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όταν ο φιλοευευρωπαίος πρόεδρος Francois Hollande σημειώνει αποφθεγματικά ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το δικό τους πεπρωμένο», μπορεί να αισθανθεί κανείς ότι η υπομονή των ηγετών της ευρωζώνης εξαντλείται.
 
Το δημοσίευμα του Independent σημειώνει ακόμη ότι πρέπει να καταρτιστούν τώρα σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς πρέπει σίγουρα να είχαν σχεδιαστεί και στις παρελθούσες κρίσεις. Τεράστια ποσά θα πρέπει να διατεθούν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς και να σταθούν στην ΕΚΤ το ΔΝΤ και η G20. 
 
Οι πρακτικές της εισαγωγής της νέας δραχμής, θα χρειαζόταν να διευθετηθούν άμεσα, ενώ η εξάλειψη των νομισμάτων του ευρώ με τις ελληνικές εικόνες, θα ήταν μια συμβολική αλλά ισχυρή πράξη. Θα ακολουθούσε ένα άνευ προηγουμένου τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για να τονώσει την οικονομία της Ευρώπης. «Και η Ελλάδα θα χρειαζόταν ακόμη οικονομική βοήθεια».
 
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι αλυσιδωτές επιδράσεις του, θα ήταν δραματικές, που αντίστοιχο δεν έχουμε βιώσει από το 2007. Θα ζημίωνε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και μαζί με αυτή, και τις πιθανότητες της συνέχισης της βρετανικής ανάπτυξης. «Ο George Osborne, δήλωσε πέρυσι ότι η επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, και έτσι παραμένει. Η Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, άσχετα με το τι μπορεί να νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».
 
 

Bild: To Βερολίνο προετοιμάζεται για ενδεχόμενo Grexit

 
Eξάλλου σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, καταστρώνει η Γερμανία στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια συρροή των καταθετών για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Bild”, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.
 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το δημοσίευμα, η κυβέρνηση φτιάχνει σενάρια για την περίπτωση που στην Ελλάδα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και ένα μέρος του ελληνικού χρέους.
 
Σε δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, η “Βild” αναφέρει πως κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών αν πελάτες σπεύσουν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
 
Η τραπεζική ένωση της ΕΕ θα πρέπει τότε να παρέμβει με μια διάσωση ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό “Spiegel” ανέφερε το Σάββατο πως το Βερολίνο θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εφόσον κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύει πως η ευρωζώνη θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.
 
Ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel δήλωσε την Κυριακή πως η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια για το αντίθετο, ενώ επισήμανε πως η ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια.
 

Die Welt: Οι γερμανικές απειλές δεν απασχολούν κανέναν στην Αθήνα

«Οι απειλές δεν απασχολούν κανέναν», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο γνώμης, στο οποίο επισημαίνεται ότι στην Αθήνα θεωρούν ότι «μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι θεμελιωμένη στην πραγματικότητα».

«Στην Ελλάδα οι απειλές από τη Γερμανία ότι ενδεχομένως θα διώξει τη χώρα από την Ευρωζώνη δεν λαμβάνονται ιδιαιτέρως σοβαρά υπ’ όψιν. Κανένα εκ των συστημικών κομμάτων δεν έχει αντιδράσει ως τώρα και παρά το γεγονός ότι η γερμανική συζήτηση για την Ελλάδα παρακολουθείται προσεκτικά στα ΜΜΕ, δεν υπήρξαν ως τώρα σημαντικά σχόλια», αναφέρουν οι αρθρογράφοι.
 
Παραθέτουν, μάλιστα, δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη: Δηλώσεις από την Γερμανία για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι θεμελιωμένες στην πραγματικότητα». Επιπλέον, καθαρές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες την Δευτέρα «απέκλεισαν αυτή τη δυνατότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, όπως αναφέρεται πάντα στο δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πετύχει μια κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο. Το κόμμα μας, επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης, δεν είναι άλλωστε η μοναδική φωνή στην Ευρώπη που θεωρεί απαραίτητο να πυροδοτηθεί μια θεμελιώδης συζήτηση για την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο εκπρόσωπός του, ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση, θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση για τις αιτίες της αποτυχίας της από τους δανειστές επιβληθείσας πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και να «τερματίσει την ακραία πολιτική λιτότητας».

Αυτή η διατύπωση, σχολιάζουν οι συντάκτες, αφήνει περιθώριο ελιγμών – θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οι αριστεροί θα μπορούσαν να υποχωρήσουν από τις οξείες απαιτήσεις τους και μόνο να μαλακώσουν την πολιτική λιτότητας αλλά να μην την αναστείλουν.

Σύμφωνα με την Die Welt, «ακόμη και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, την οποία μάλλον βοηθούν οι γερμανικές απειλές, απορρίπτει τις σκέψεις για «Grexit» από το Βερολίνο ως “εκβιασμό” – έτσι άφησε να εννοηθεί ο πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι “ανεύθυνες” αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσάρεστα σενάρια».

Le Monde: Απειλεί εκ νέου την ευρωζώνη η Ελλάδα;


 
Τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και το κατά πόσο αυτό είναι πιθανό να συμβεί εξετάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί εκ νέου την Ευρωζώνη;». Η εφημερίδα αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά το 2012 και αναφέρει ότι μία νέα «παρέμβαση» στο ελληνικό χρέος θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη.
 
Αναλυτικά το άρθρο της Le Monde σημειώνει:
«Το σενάριο του Grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στοιχειώνει εκ νέου όλα τα πνεύματα. Οι ανησυχίες αναζωπυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα με δημοσίευμα την Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ κρίνει την ελληνική έξοδο ως αναπόφευκτη, εάν το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Και, σύμφωνα με τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα θα αποκηρύξει την πολιτική λιτότητας και την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
 
Αυτό πυροδότησε τους φόβους ότι το σενάριο του 2012-οπότε οι φόβοι από μία ελληνική χρεοκοπία- θα αναπαραχθεί. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν επικίνδυνο. Ποιο είναι το ποσό της χρηματικής βοήθειας που έχει δοθεί στην Ελλάδα; Τέλη 2011, όταν οι αγορές ανησυχούσαν για μία «έκρηξη» στην Ευρωζώνη, το δημόσιο ελληνικό χρέος ήταν 360 δις ευρώ, ήτοι 170% του ΑΕΠ.
 
Απαρτιζόταν από:
-155 δισ. ευρώ που ανήκαν από το EFSF, το IMF και την ECB
-205 δισ. ευρώ που ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα
 
Στις 8 Μαρτίου 2012 το ελληνικό χρέος αναδιαρθρώθηκε υπό την εποπτεία της τρόικας και στο πλαίσιο αυτό οι ιδιώτες πιστωτές αντιπροσώπευαν το 83,5% του χρέους έχοντας αποδεχτεί μία απώλεια από 53,5 έως 70% των οφειλομένων.
 
Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή τμήματος του πακέτου βοηθείας ύψους 130 δις ευρώ που αποτελούσε το δεύτερο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έλαβε 380 δις δολάρια υπό τη μορφή δανείων που είτε παραχωρήθηκαν είτε διεγράφησαν.
 
Αυτό το ποσό ανταποκρίνεται σε:
– 40 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2007-2013
-100 δισ. ευρώ χρέους του ιδιωτικού τομέα που διαγράφηκε
-240 δισ. ευρώ «βοήθειας» που παρείχαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το IMF  
 
Θα αποφύγουμε μία καινούργια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει είτε χάσει τις εκλογές, μία καινούργια «παρέμβαση» στο ελληνικό δημόσιο χρέος μοιάζει αναπόφευκτη. Και η πορεία του μοιάζει, πράγματι, ανυπόφορη. Η αναδιάρθρωση του 2012 επέτρεψε να μειωθεί το ύψος του χρέους από 170,3% σε 157% του ΑΕΠ, ωστόσο το 2013 αυξήθηκε στο 174,4%.
 
Μεταξύ 2015 και 2047 η Αθήνα θα πρέπει, ουσιαστικά, να αποπληρώσει περίπου από 4-8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της, χωρίς να υπολογίσουμε την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.
 
Τα ποσά, λοιπόν, αυτά θα απορροφούσαν το σύνολο των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας, εμποδίζοντάς την να επενδύσει στο μέλλον. Ιδού γιατί ο κ. Τσίπρας μιλάει σήμερα εκ νέου για χρεοκοπία.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων που προέρχονται από τους ευρωπαίους εταίρους, λύση που ενδεχομένως να ήταν η λιγότερο επώδυνη για όλους. Αλλά και η Αθήνα θα είχε πρόβλημα να διαπραγματευθεί εάν προχωρούσε στην «αποκήρυξη» του χρέους της.
 
Θα πρέπει να φοβόμαστε την μετάδοση σε άλλες χώρες;
Το ρίσκο αυτό είναι πολύ λιγότερο αυξημένο σε σχέση με την περίοδο 2011-2012 και είναι διαφορετικού χαρακτήρα. Καταρχάς, επειδή το 90% του ελληνικού χρέους ανήκει, ύστερα από την αναδιάρθρωση του 2012, σε ευρωπαϊκά κράτη και σε διεθνείς πιστωτές. Αφορά πολύ λιγότερο τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.
 
Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης έχουν ισχυροποιηθεί από το 2010: τα κράτη-μέλη έχτισαν την τραπεζική ένωση, των ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) του οποίου αποστολή είναι να περιορίσει την μετάδοση σε περίπτωση νέας κρίσης. Ακόμη και εάν τα «εργαλεία» αυτά δεν είναι τέλεια, αντιπροσωπεύουν μία πραγματική πρόοδο.
 
Ταυτόχρονα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι γερμανικές δηλώσεις είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα. Η Merkel επιδιώκει να πιέσει τους Έλληνες ψηφοφόρους και το ΣΥΡΙΖΑ. Εν κατακλείδι, εάν ο ελληνικός κίνδυνο ήταν χρηματοοικονομικός, πριν από τρία χρόνια, σήμερα είναι κατά βάση πολιτικός. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, ουσιαστικά, ένα σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου κακού:  η κοινή γνώμη, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, έχει ξεκινήσει να απορρίπτει τις πολιτικές λιτότητας. Και μία χαλάρωση θα τροφοδοτούσε τα λαϊκίστικα κινήματα.