Ένας φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ψυχωτικός, που η κατάσταση του αγνοήθηκε και δεν τον έβλεπε γιατρός, που τον ξυλοκόπησε άγρια ο δεσμοφύλακας και για να καλύψουν την κατάσταση του επέτρεψαν να βγει με εγγύηση για να μπει στο νοσοκομείο- στη φυλακή του δεν είχε. Ένας φυλακισμένος που αρνήθηκαν να του δώσουν τα φάρμακά του τιμωρητικά, και τον έβαλαν στην απομόνωση. Σειρά αρνήσεων σε ασθενείς να τους παρασχεθεί το δικαίωμα να μεταφερθούν σε άλλη φυλακή, μέτριας ασφαλείας, που θα έχει ιατρική πτέρυγα. Ένας φυλακισμένος που επί 22 χρόνια κρατήθηκε στην απόλυτη απομόνωση, και είχε μπει στη φυλακή στα 27 του. Δώδεκα αυτοκτονίες και δεκάδες θάνατοι γιατί κανείς δεν περιέθαλψε, ή έστω ενδιαφέρθηκε, για την κατάσταση της υγείας των φυλακισμένων. «Έχω τους φακέλους τους εδώ». Απομόνωση 24 ώρες το 24ωρο, ένα 15λεπτο μπάνιο ανά τριήμερο, καμμία επαφή με τον έξω κόσμο. Να επισκέπτεται τον πελάτη του και να μη μπορεί να τον ακούσει από τα ουρλιαχτά των φυλακισμένων στα διπλανά κελιά. Τα κελιά που «είναι τόσο μεγάλα όσο μια θέση πάρκινγκ».

Οι άνθρωποι που ζουν στην κόλαση δεν έχουν ονόματα. Ο απογευματινός μάρτυρας της υπεράσπισης, Τζόελ Σίκλερ, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει 40 χρόνια της ζωής του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ξεχασμένου αυτού κομματιού της αμερικάνικης κοινωνίας, δε δικαιούται να τα ανακοινώσει. Ονομαστικά αναφέρεται σε ελάχιστες περιπτώσεις- αυτών που πέθαναν ή μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερης διαβάθμισης φυλακές.

Καταθέτει με σιγουριά, με την εμπειρία τόσων ετών, από φοιτητής, όταν αρίστευσε στο πανεπιστήμιό του, όπου σπούδασε εργαζόμενος ως δεσμοφύλακας για να μπορέσει να πληρώσει τα δίδακτρα. Όταν, σαν συνδικαλιστής εκείνα τα χρόνια, συνειδητοποίησε ότι το πρωτοποριακό πρόγραμμα που πρότεινε για την αποσυμφόρηση των φυλακών απορρίφθηκε γιατί οι συνάδελφοί του φοβόνταν ότι χωρίς γεμάτες φυλακές θα βγουν στην ανεργία. Εκεί ξεκίνησε ο αγώνας του για ένα δικαιότερο σύστημα. Ως πολίτης, πια, εκτός συστήματος αλλά με πολύτιμη γνώση ήδη. Στο πλευρό των κολασμένων.

Έχει εικόνα των δικαστηρίων, των αποφάσεών τους, των φυλακών, των συνθηκών, επί σαράντα χρόνια τώρα. Και μιλάει ξεκάθαρα. Βάσει της πείρας του «ο Τζούλιαν Ασάνζ θα κρατηθεί σε φυλακή Ειδικών Μέτρων (SAMs) και θα καταδικαστεί σε Ισόβια.. Βάσει της κατάστασης της υγείας του, είναι πολύ πιθανό να αυτοκτονήσει… Έχω τουλάχιστον 10 πελάτες που αυτοκτόνησαν όταν έμαθαν ότι θα μεταφερθούν σε SAMs»..

‘Εχω περάσει μέρες διαβάζοντας ότι μπόρεσα να βρω στο ίντερνετ γι’ αυτές τις φυλακές, εν όψει του άρθρου που δημοσιεύσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ξέρουμε, άλλωστε, εδώ και δύο εβδομάδες ότι για εκεί τον προορίζουν. Εκεί που «Δεν θα του επιτρέψουν καμμία επαφή με άλλους κρατούμενους… οι δικηγόροι δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τους πελάτες μας παρά από το άνοιγμα της πόρτας από όπου τους περνούν το δίσκο με το φαγητό», λέει ο πρωινός μάρτυρας, διακεκριμένος δικηγόρος Γιάνσυ Έλλις, που δικηγορεί στη Βιρτζίνια, κι έχει πολλούς πελάτες στην πρώτη φυλακή που αναμένεται να κρατηθεί και δικαστεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, αν εκδοθεί στις ΗΠΑ. «Την ξέρω πολύ καλά αυτή τη φυλακή», λέει. «Οι διάσημοι κρατούμενοι κρατούνται πάντα σε συνθήκες απομόνωσης και στις πιο ακραίων συνθηκών πτέρυγες». Και, ο Ασανζ, λέει θα κρατηθεί στην απομόνωση από την πρώτη στιγμή, είναι βέβαιο. Στην ίδια φυλακή που κρατήθηκε, κατά τη διάρκεια της δίκης της, η Τσέλσυ Μάννινγκ.

Και στο δικαστήριο που τον αναμένει εκεί, οι ένορκοι θα είναι πράκτορες της CIA, του FBI, από την Homeland Security και από το υπουργείο Άμυνας, όπως υπενθύμισε πρόσφατα ο Τζων Κυριακού, ο άνθρωπος που έφυγε από τη CIA καταγγέλοντας τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κρατούμενοι στα black sites . Τόσο δίκαιο είναι το διαβόητο αυτό «δικαστήριο των κατασκόπων» (the espionage court).

Και σε αυτή τη φυλακή, αυτή που θα κρατηθεί αρχικά ο Ασάνζ, δεν υπάρχει γιατρός, «αλλα έχει συμβόλαιο ένας ψυχίατρος», για να επισκέπτεται τους φυλακισμένους. Τι κάνει ή τι μπορεί να κάνει; Το εξήγησε ο Τζόελ Σίκλερ το απόγευμα: περνάει από τα κελιά και ρωτάει αν θέλουν να αυτοκτονήσουν. Του απαντούν όχι και φεύγει. «Μιλάμε για συνθήκες κρατησης που αντιστοιχούν σε βασανιστήριο»..

Την αντεξέταση του Τζόελ Σίκλερ ανέλαβε, από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, η Κλαιρ Ντόμπιν, μία αγενέστατη και συχνά προσβλητική γυναίκα, που σήμερα όμως, επιτέλους, αντιμετωπίστηκε οπως της αξίζει, αν και εντός των ορίων της κοσμιότητας. Ο Τζόελ Σικλερ ήταν κάποιες φορές ειρωνικός ή και σαρκαστικός, στις επιθέσεις που δέχθηκε για την κατάθεσή του («δεν είστε ούτε γιατρός ούτε δικηγόρος ούτε ακαδημαϊκός ούτε ερευνητής και έρχεστε να καταθέσετε…», του είπε η Ντόμπιν και της απάντησε γελώντας ««αν θέλετε να αποδείξετε ότι είμαι προκατειλλημένος, ελεύθερα (so be it)». Αφου δεν είναι γιατρος πως εκτιμα τα δεδομένα; «έχω συμβούλους γιατρους».. Άρα, του λέει, μεταφέρετε πράγματα που τα ξέρετε επειδή σας τα είπε κάποιος άλλος (hearsay). Ο ..άλλος είναι οι φυλακισμένοι που βλέπει επί 40 χρόνια να αντιμετωπίζονται ως μη άνθρωποι από ένα απάνθρωπο σύστημα. Της είπε «έχω εδώ τα ιατρικά ιστορικά όλων τους».

Κι όταν η Αμερικανίδα εισαγγελέας τον ρωτά: «Καταλαβαίνετε ότι θα κρατηθεί εκεί για να μη διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες;», της απαντάει «Φαντάζομαι ότι αυτό το λόγο θα πουν» και ψοφάει δημοσίως στα γέλια, προσθέτοντας ότι, δεν τον διώκουν γι’ αυτό (για κατοχή απορρήτων πληροφοριών) τον Ασάνζ. Η Ντόμπιν αναφέρει και πάλι τι ωραίες είναι οι φυλακές υψηλής ασφαλείας των ΗΠΑ, με τα προγράμματα, το πλέξιμο, τις χειροτεχνίες, και ο μάρτυρας απαντά σαρκαστικά: «Μα είναι να απορείς γιατί αυτοί εκεί μέσα θελουν να βγουν έξω!». Η αντεξέταση συνεχίστηκε με αναφορά στις συνθήκες πιθανής προφυλάκισης στις ΗΠΑ, σε φυλακή όπου υπάρχουν γιατροί και ψυχολόγοι για τους κρατούμενους. «Δεν υπάρχει αληθινή φροντίδα», της απαντάει και «καταθλίψεις και μετατραυματικό στρες, άγχη, όλα αντιμετωπίζονται μόνον φαρμακευτικά». Κι όταν η Ντόμπιν κατέφυγε στο παράδειγμα μέλους της αλ-Κάιντα που είχε συλληφθεί και του έχουν δοθεί κάποια προνόμια, ο Σίκλερ ρώτησε: «Σε ποιά φυλακή κρατείται;», για να μη λάβει απάντηση. Δεν κρατείται σε υψίστης ασφαλείας, προφανώς – και μάλλον συνεργάστηκε, για να μην κρατείται εκεί.

Από τα ενδιαφέροντα σημεία ήταν ότι, παρά την επιθετικότητα της εισαγγελέως, οι ΗΠΑ δεν αρνούνται όσα κατέθεσε ο μάρτυς για τις συνθήκες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Απλώς προσπάθησαν να δείξουν ότι υπάρχουν και δικαστές που δίνουν κάποια δικαιώματα σε φυλακισμένους εκεί (εξ αρχής- οι αποφάσεις δεν αλλάζουν ούτε μπορείς να τις εφεσιβάλεις, σε αυτές τις δίκες), και αναφέρθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις αναλυτικά ζητώντας, υποτίθεται, τη γνώμη του μάρτυρα. «Κι αν σου κάτσει;» – κάπως έτσι μου ακούστηκε η προσπάθεια να αναδείξουν ότι ο σωστός δικαστής μπορεί να εμποδίσει να είναι τόσο βάρβαρες οι συνθήκες, μπορεί να σου επιτρέψει να δεις την οικογένειά σου, ας πούμε, μια φορά το μήνα και να τους τηλεφωνείς κάθε εβδομάδα… Αν δεν σου κάτσει όμως…

Στα παραλειπόμενα: Σήμερα, έξω από το δικαστήριο βρέθηκε και ο γνωστός κινέζος εικαστικός Γουέι Γουέι, ο οποίος και δήλωσε ότι στηρίζει τον «πολιτικό κρατούμενο» Τζούλιαν Ασανζ που «δεν πρέπει να εκδοθεί ούτε να κρατηθεί σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες που περιγράφονται».