Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΔΟΜ, στις 24 Οκτωβρίου σκάφος που μετέφερε περίπου 200 μετανάστες από τις ακτές της Σενεγάλης με προορισμό τις ισπανικές ακτές ανετράπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 140 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

Οι ισπανικές αρχές σε συνεργασία με ψαράδες κατάφεραν να διασώσουν περίπου 60 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στις Κανάριες Νήσους από την Αφρική. Μόνο τον Σεπτέμβριο, 663 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν σε ισπανικό έδαφος. Μέσα στο 2020 περίπου 11.000 μετανάστες έχουν φτάσει από την Αφρική στις Κανάριες Νήσους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Σενεγάλη, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το ναυάγιο και ζήτησε συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να εξαρθρωθούν τα δίκτυα διακινητών. «Καλούμε σε ενότητα ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να διαλύσουμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων».