Σε τουλάχιστον 30 υπολογίζονται οι νεκροί στην Αλβανία μετά τη σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Οι τραυματίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 600. Περίπου 43 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια των κτηρίων μετά από προσπάθειες σωστικών συνεργείων και πολιτών. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων συνεχίζεται, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο αριθμός όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τον σεισμό ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί που κυμάνθηκαν από 5,1 έως 5,4 Ρίχτερ, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων ισχυρών σεισμικών δονήσεων τις επόμενες μέρες.

Ο Ράμα δεσμεύεται για τη στέγαση των πληγέντων

Λόγω των σημαντικών ζημιών που έχουν υποστεί πολλά κτήρια, χιλιάδες πολίτες της χώρας διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο το βράδυ της Τρίτης. Ο Ε. Ράμα δεσμεύθηκε πως θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να μην περάσουν τον χειμώνα στην ύπαιθρο οι πληγέντες.

«Δεν μπορεί κανείς να περάσει τον χειμώνα στην ύπαιθρο ή σε σκηνές, οπότε η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τις ξενοδοχειακές δομές στο Δυρράχιο, στο Καβάγιε, ακόμα και στον Αυλώνα προκειμένου όλες οι οικογένειες που έμειναν χωρίς στέγη να φιλοξενηθούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, να περάσουν τις γιορτές στις καλύτερες συνθήκες με τα παιδιά τους, που δεν θα χρειαστεί να αφήσουν το σχολείο ούτε για μια ημέρα».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν στο πλευρό της Αλβανίας

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Balkan insight, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προσφέρουν άμεσα βοήθεια στην Αλβανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος των αλβανικών Αρχών.

Από την Ελλάδα έχουν αποσταλεί δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί. Συγκεκριμένα, από Αθήνα αναχώρησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε την αποστολή κλιμακίου γιατρών, που θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν για την Αλβανία μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης. Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα έφτασε στα Τίρανα μια  ομάδα, που είχε ως αποστολή να εκτιμήσει τις ανάγκες των αλβανικών Αρχών.

Ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 50 άτομα στέλνει και η Ρουμανία, ενώ η Κροατία στέλνει ομάδα που αποτελείται από 15 στελέχη της πολιτικής προστασίας και 8 σκυλιά- διασώστες. Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας HGSS Γιόσιπ Γκράνιτς δήλωσε ότι η Κροατία είναι έτοιμη να αποστείλει περισσότερες ομάδες διάσωσης και οχήματα στην Αλβανία.

Ο Ράμα δήλωσε ότι βοήθεια στέλνουν η Ιταλία, η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο, ενώ ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας. Τέλος, ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα

Για τον πιθανό αντίκτυπο στην Ελλάδα από τη σεισμική δραστηριότητα, Έλληνες σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί . Μιλώντας μέσω της ΕΡΤ ο καθηγητής γεωλογίας και επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.εξήγησε ότι ο σεισμός αυτός είναι συνέχεια εκείνου που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη, όμως υπογράμμισε ότι το φαινόμενο δεν επηρεάζει την Ελλάδα, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα δεν είναι συγγενής με την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής της σεισμολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζαχος τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ρήγματα στην Ελλάδα.

«Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει  τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.