Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ansa, οι ιταλικές αρχές ανέσυραν νεκρές πέντε γυναίκες που αγνοούνταν από ναυάγιο που είχε σημειωθεί στο νησί Λαμπεντούζα. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο διεσώθησαν 149 πρόσφυγες και μετανάστες. Αγνοούνται ακόμα 20 άνθρωποι, ανάμεσα τους και παιδιά.

Λίγες μέρες πριν, στις 21 Νοεμβρίου, σημειώθηκε ακόμα ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης, με θύματα ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι τουλάχιστον 67 από τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, από την προηγούμενη Τρίτη έως Παρασκευή το διασωστικό σκάφος συνέλεξε τουλάχιστον 120 ανθρώπους που επέβαιναν σε λέμβους στα νερά της Μεσογείου. Ο Σαλβίνι ισχυρίστηκε ότι τα νέα ναυάγια δείχνουν ότι είχε αποφασίσει σωστά να αποκλείσει τα λιμάνια όλης της χώρας για πρόσφυγες και μετανάστες το 2018, με αποτέλεσμα να τεθεί ζήτημα έρευνας των ιταλικών αρχών για το αν ενήργησε παράνομα.

«Και τώρα τι θα κάνουν; Θα ξεκινήσουν ακόμα μια έρευνα σε βάρος μου επειδή υπερασπίστηκα τα σύνορα της Ιταλίας; Πρόκειται για μετάλλιο για εμένα και θα έκανα ξανά το ίδιο πράγμα», ανέφερε ο Σαλβίνι.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν την Ιταλία πως φέρει μερίδιο ευθύνης για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Λιβύη. Εκπρόσωπος της αρμοστείας του ΟΗΕ για το προσφυγικό είχε δηλώσει στις αρχές του Οκτωβρίου ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.