Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η «άμυνα» κατά της εξάπλωσης  του ιού της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς περίπου 5,4 εκατομμύρια πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ ανθρώπων που έμειναν ανασφάλιστοι εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα,  στη μελέτη διαπιστώνεται πως η αύξηση των απολυμένων και ανασφάλιστων εργαζομένων την περίοδο αυτών των τριών μηνών εκτιμάται ότι ανήλθε σχεδόν στο ποσοστό του 40%. Υπογραμμίζεται πως είναι η υψηλότερη αύξηση ακόμα και από εκείνη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008 και του 2009, όταν 3,9 εκατ. άτομα έμειναν χωρίς ασφάλιση απέναντι στον κορονοϊό.

Βαθαίνουν οι σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας προς τις ΗΠΑ

«Αυτή είναι η χειρότερη οικονομική ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θα δούμε τη μεγαλύτερη αύξηση των ανασφάλιστων», δήλωσε ο εκ των συντακτών της μελέτης, Στακ Στορν.

Στη μελέτη, που εξετάζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας σε απολυμένους κάτω των 65 ετών ανά πολιτεία, τονίζεται ότι το 46% από όσους έχασαν την ασφάλισή τους βρίσκεται σε πέντε πολιτείες: στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας. Μόνο στο Τέξας, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξήθηκε από περίπου 4,2 εκατομμύρια σε σχεδόν 4,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα, που δείχνει ότι 3 στους 10 κάτοικοι της πολιτείας δεν έχουν πλέον περίθαλψη.

Περισσότεροι από 550 χιλιάδες οι νεκροί παγκοσμίως από τον κορονοϊό – Συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Στις 37 πολιτείες, που επέκτειναν το αμερικανικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Medicaid βάσει σχετικού νόμου, το 23% των απολυμένων έμειναν ανασφάλιστοι. Το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (43%) στις 13 πολιτείες που δεν προχώρησαν σε επέκταση του προγράμματος, όπως οι Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.

Τα ευρήματα αναμένεται να  συζητηθούν στο Κογκρέσο, που θα πρέπει να αποφασίσει «για το επόμενο πακέτο μέτρων ανακούφισης στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας», αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεκλογικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.