Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ώρες για να σβήσουν τη φωτιά για τουλάχιστον δώδεκα ωστόσο μωρά τα οποία βρίσκονταν μέσα σε θερμοκοιτίδες ήταν εξαιρετικά αργά, ενώ 19 ακόμη μωρά αλλά και μητέρες που βρίσκονταν στην ίδια πτέρυγα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με βαριά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. 

Ταυτόχρονα, οκτώ ακόμη νεογνά και 29 γυναίκες μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. 

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ δήλωσε πως η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από ηλεκτρική βλάβη, κάτι το οποίο θεωρείται σύνηθες στη συγκεκριμένη χώρα λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης και με όχι σπάνιες αντίστοιχες τραγωδίες. 

Από το πρωί σκηνές πόνου εκτυλίσσονται στο σημείο αλλά και οργής από τους δεκάδες γονείς και συγγενείς που επλήγησαν από την τραγωδία και για την οποία κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το νοσοκομείο λέγοντας πως είχαν πληρώσει χιλιάδες δηνάρια στους υπαλλήλους ως «φακελάκι», είτε με τη μορφή μετρητών είτει και τροφίμων, για να καταφέρουν να βάλουν τα μωρά τους στο συγκεκριμένο τμήμα προώρων, για να τα παραλάβουν τελικά απανθρακωμένα.

Σημειώνεται πως από την τραγωδία, ένα ζευγάρι έχασε δυο παιδιά, αγόρι και κορίτσι, που είχαν γεννηθεί με διαφορά ελάχιστων λεπτών.