Όπως αναφέρουν οι New York Times, τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδονησία μετά τον φονικό σεισμό 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που χτύπησαν την Παρασκευή τη χώρα. Υπάρχει έντονη ανησυχία για σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ακόμα σε αρκετές περιοχές και έτσι δεν υπάρχει καταμέτρηση. Η κυβέρνηση τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι να απεγκλωβιστούν άμεσα οι όποιοι επιζώντες, καθώς ήδη έχουν περάσει τέσσερις μέρες από το χτύπημα του σεισμού και του τσουνάμι.

Οι μεγαλύτερες ζημιές απώλειες και υλικές ζημιές καταγράφονται στην πόλη Παλού στο νησί Σουλαουέζι, όπου τα κύματα κατάπιαν κτήρια και δρόμους. Η κυβέρνηση έχει διατάξει να στέλνονται δέματα βοήθειας από αέρα, αλλά οι δυνάμεις τους δεν επαρκούν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται πολύ δύσκολη κατάσταση. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για «εφιαλτικές συνθήκες» που βιώνουν οι επιζώντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κατάσταση στους δρόμους είναι δραματική, με τους αγανακτισμένους πολίτες να επιτίθενται ο ένας στον άλλο προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν λιγοστέψει σημαντικά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις δεν παρεμβαίνουν, φοβούμενοι πως θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Στο μεταξύ, στο Παλού εθελοντές σκάβουν μαζικούς τάφους και προχωρούν στην ταφή δεκάδων νεκρών, καθώς η κατάσταση περιγράφεται πλέον ως υγειονομική βόμβα. Τα περισσότερα πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί από τους συγγενείς τους.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων, τονίζει αυτή τη στιγμή 191.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους 46.000 παιδιά και 14.000 ηλικιωμένοι, έχουν ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.