Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε από την δόνηση την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που αφάνισε την μικρή πόλη του Πάλου στην δυτική ακτή του Σουλαούεσι, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι. Έχει επίσης προκαλέσει τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.
Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.
Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών.
Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.
Οι μεγαλύτερες ζημιές απώλειες και υλικές ζημιές καταγράφονται στην πόλη Παλού στο νησί Σουλαουέζι, όπου τα κύματα κατάπιαν κτήρια και δρόμους. Η κυβέρνηση έχει διατάξει να στέλνονται δέματα βοήθειας από αέρα, αλλά οι δυνάμεις τους δεν επαρκούν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται πολύ δύσκολη κατάσταση. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για «εφιαλτικές συνθήκες» που βιώνουν οι επιζώντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters την Τρίτη, η κατάσταση στους δρόμους είναι δραματική, με τους αγανακτισμένους πολίτες να επιτίθενται ο ένας στον άλλο προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν λιγοστέψει σημαντικά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις δεν παρεμβαίνουν, φοβούμενοι πως θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Στο μεταξύ, στο Παλού εθελοντές σκάβουν μαζικούς τάφους και προχωρούν στην ταφή δεκάδων νεκρών, καθώς η κατάσταση περιγράφεται πλέον ως υγειονομική βόμβα. Τα περισσότερα πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί από τους συγγενείς τους.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων, τονίζει αυτή τη στιγμή 191.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους 46.000 παιδιά και 14.000 ηλικιωμένοι, έχουν ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τρίτωσε το κακό με έκρηξη ηφαιστείου
Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News, το ηφαίστειο Soputan εξερράγη το πρωί της Τετάρτης, εκτοξεύοντας στάχτη σε ύψος 6.000 μέτρων. Μόλις μια ημέρα αφότου ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από το κεντρικό τμήμα του νησιού, οι αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση προειδοποιώντας πιλότους ότι υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα στην ατμόσφαιρα.