Η κυβέρνηση απέκλεισε τον εναέριο χώρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις κατά ισλαμιστικών ομάδων, επισημαίνει ο επικεφαλής παραστρατιωτικής ομάδας.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον ομάδων τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές».
 
Η Τρίπολη χαρακτήρισε την επιχείρηση «δράση εκτός της νομιμότητας και πραξικόπημα», σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, Νούρι Αμπού Σάχμεϊν. «Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» προειδοποίησε.
 
Αργότερα ο Χάφταρ απέρριψε τις κατηγορίες. «Η επιχείρησή μας δεν είναι πραξικόπημα, στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την εξουσία» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
 
«Η επιχείρηση αυτή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος είναι να εξαλειφθεί η τρομοκρατία» στη Λιβύη, πρόσθεσε.
 
Ο Χάφταρ, που εμφανίζεται ως επικεφαλής «του εθνικού στρατού» φαίνεται να δρα με δική του πρωτοβουλία. Εξάλλου πολλοί αξιωματικοί και μονάδες του στρατού προσχώρησαν στις δυνάμεις του, ενώ έχει υποστήριξη και από επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.
 
Ο τακτικός στρατός, ο οποίος δεν είναι ακόμη επιχειρησιακός τρία χρόνια μετά την εξέγερση, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή στις συγκρούσεις.
 
«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου η Βεγγάζη καθαρίσει από τους τρομοκράτες» υπογράμμισε ο Χάφταρ.
 
Το Σάββατο η κατάσταση στη Βεγγάζη ήταν ήρεμη ως αργά το απόγευμα, όταν ένα αεροπλάνο εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον ομάδας ισλαμιστών πρώην ανταρτών στα βορειοδυτικά, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με έναν από τους πρώην αντάρτες.
 
Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά την απόφαση του τακτικού στρατού να κηρύξει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Βεγγάζη και την ευρύτερη περιοχή και την απειλή ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροσκάφος την παραβιάσει.
 
Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν ο στρατός διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να επιβάλει τον σεβασμό της ζώνης αυτής.
 
Ο Χάφταρ, που κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, αυτομόλησε από τον στρατό του Καντάφι στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έφυγε από τη χώρα. Έζησε για περίπου 20 χρόνια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και επέστρεψε το 2011, όταν ξέσπασε η επανάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ via alterthess.gr